Röntgen i Mjölby stänger i elva veckor

Röntgenavdelningen på vårdcentralen i Mjölby ska få ny utrustning och stängs därför i cirka elva veckor.

31 juli 2007 00:00

Röntgenavdelningen var först i Sverige med att gå över till digital bildhantering 1995. Själva apparaturen är dock tio år eller äldre och byts därför nu ut.

Från och med igår måste patienterna i den västra länsdelen åka till Motala för sin röntgenundersökning i stället. Röntgenavdelningen i Mjölby räknar med att kunna öppna igen i mitten av oktober, enligt Lena Carlswärd, röntgensjuksköterska i Mjölby. Det kommer att ta cirka elva veckor att installera och programmera utrustningen.

Till Motala

Under stängningen hänvisas patienterna vid vårdcentralerna i Skänninge, Boxholm, Mantorp, Ödeshög och Mjölby till röntgenkliniken i Motala i stället. Precis som i Mjölby har Motala drop in-verksamhet för röntgen av skelett och lungor. De Linköpingspatienter Mjölby brukar ta emot får vända sig till US under stängningen.

Förutom att tidpunkten passade in i Landtingets investeringsplan valdes den av två ytterligare skäl. Dels kunde rivningsfirman ställa upp från denna vecka, dels ville man avvakta o-ringenveckan.

Ingen anstormning

Det skulle kunna bli uppåt sju patienter med röntgenbehov om dagen, hade arrangörerna signalerat. I stället blev det endast tio totalt under veckan, berättar Lena Carlswärd.

Även i Motala är det ännu så länge ingen större anstormning. Sommartiden brukar vara lugn. I genomsnitt har Mjölbyavdelningen 200 undersökningar i veckan och sysselsätter två till tre sköterskor. Dessutom kommer en läkare två gånger i veckan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!