Beslutet: Kommunen tar över driften vid fyra hallar

Framtiden för de fyra idrottshallarna i Collegium har varit osäker. Nu står det klart att Linköpings kommun kliver in som ny hyresgäst – för drygt fem miljoner kronor per år.

De fyra idrottshallarna vid Collegium i Mjärdevi har varit en viktig arena för Linköpings innebandyutövare. Till hösten tar kommunen över driften av anläggningarna.

De fyra idrottshallarna vid Collegium i Mjärdevi har varit en viktig arena för Linköpings innebandyutövare. Till hösten tar kommunen över driften av anläggningarna.

Foto: Adam Wrafter

Linköping2023-05-10 17:01

I stadsdelen Mjärdevi, på adressen Teknikringen 7, finns fyra idrottshallar. I uppemot 20-års tid har Korpen Linköping hyrt anläggningen av fastighetsbolaget Castellum. Förutom Korpens egen verksamhet har lokala idrottsföreningar, så som badmintonföreningen BMK Göta, abonnerat på träningstider. Även innebandy och handboll har regelbundet spelats i hallarna.

undefined
Fastighetsbolaget Castellum äger Collegium på Teknikringen 7 i Mjärdevi. Här finns fyra idrottshallar med måtten 36 gånger 17 meter. Korpen Linköping har hyrt hallarna och ansvarat för driften i närmare 20 år. Nu är den tiden över.

Till hösten löper Korpens hyresavtal ut – men det blir ingen förlängning. Därför har framtiden för de föreningar som använder hallarna varit osäker.

– Vi har drivit den här anläggningen i väldigt många år men vi kände att skötseln tar lite för mycket tid för oss och att vi istället vill fokusera mer på vår egen verksamhet och att utveckla den. Vi känner att vi är färdiga helt enkelt, säger Åsa Hjärtstrand, verksamhetschef för Korpen Linköping, och fortsätter:

– Dessutom har korpidrotten minskat en aning i Linköping. En av anledningarna till att vi från början tog över driften var att vi själva inte fick tider i kommunens hallar. Då hade vi betydligt mer korpidrott. I dag är fotbollen vår största sport och där har vi fått helt nya möjligheter.

undefined
"Vi känner att vi är färdiga helt enkelt", säger Åsa Hjärtstrand, verksamhetschef för Korpen Linköping, om att beslutet att inte förlänga hyresavtalet vid Collegium-hallarna.

Det kommunala fastighetsbolaget Lejonfastigheter har under en längre tid fört samtal med hyresvärden Castellum. Under tisdagen, via ett extrainsatt och aningen forcerat ärende, fattade kommunstyrelsen beslut om att kommunen ska efterträda Korpen som hyresvärd vid Collegium. Avtalet ska tecknas på fem år, från och med oktober 2023, och innebär en årshyra på drygt fem miljoner kronor.

Lösningen är tänkt att vara tillfällig i väntan på den nya Vasahallen och multihallen på Kallerstad. Under 2023 finansieras hyran av pengar som redan avsatts för drift och hyra av den försenade Vasahallen.

– Det var Castellum som hävdade att de har fler intressenter och att de därför ville få till ett snabbt beslut. Därför fick jag fatta ett ordförandebeslut i måndags för att kunna få upp beslutet till kommunstyrelsen innan kultur- och fritidsnämndens sammanträde, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Lotta Bäckman (S) och fortsätter:

– Vi vill inte riskera att någon annan tar över avtalet och att vi står där utan fyra idrottshallar som vi egentligen behöver och har stort behov av. Det är viktigt för väldigt många av våra idrottsföreningar.

undefined
Trots att beslutet om hyresavtalet blev aningen forcerat känner sig Lotta Bäckman (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, trygg med beslutet. "Vi fick reda på att Korpen skulle lämna i början av året så vi har haft det här på rull länge. Det skulle ha kommit upp på nämndens sammanträde nästa vecka, men nu blev det lite tidigare", säger hon.

Men ni vet väl inte vilka de andra intressenterna är?

– Nej, det kan vi ju inte veta. Men vi har pratat med flera av föreningarna som nyttjar hallarna och de har inte musklerna som krävs för att driva anläggningarna. Det är för deras säkerhet vi gör det här.

Vid kommunstyrelsens sammanträde var det flera partier som lyfte ett varningens finger för den forcerade beslutsprocessen.

– Det som föreslås här är en rätt så stor förhyrning som dessutom fattas under tidspress. Man gör inga bra affärer under tidspress – och demokrati tar tid. Jag tycker att ärendet bör återremitteras, sa Linköpingslistans Michael Cocozza.

undefined
Badmintonföreningen med utövaren Tyra Erlandsson har nyttjat idrottshallarna. "Vi har ett stort problem. Det är att vi just nu står utan hall från och med juni och framåt. Vi har hyrt hallen i Collegium av Korpen men så kommer det inte vara längre. I Sportcenter får vi inte heller vara sedan de tog över så just nu är det riktigt tufft" sa Gisela Eckert, kassör i BMK Göta, när vi var på besök hos föreningen i slutet av april.

Tommy Svärd, affärsområdeschef för Castellum, är nöjd över kommunens besked:

– Vi ser kommunen som en väldigt bra motpart till oss och vi ser det här som en bra lösning. Det kommer att tillföra mycket till idrotten.

Varför behövde ett beslut gå så snabbt?

– Det här är en dialog som har förts under en period och det är klart att man vill sluta förhandlingarna så fort som möjligt. När vi har andra intressenter som ligger på måste vi hantera det – men jag känner inte att det här är något som har stressats fram.

Flera partier i kommunstyrelsen var kritiska till att ärendet kommit upp så snabbt och att de endast fått informationen ett dygn innan. Därför valde bland annat Linköpingslistan och Sverigedemokraterna att yrka på återremiss, alltså att ärendet skulle skickas tillbaka till förvaltningen för vidare utredning.
Flera partier i kommunstyrelsen var kritiska till att ärendet kommit upp så snabbt och att de endast fått informationen ett dygn innan. Därför valde bland annat Linköpingslistan och Sverigedemokraterna att yrka på återremiss, alltså att ärendet skulle skickas tillbaka till förvaltningen för vidare utredning.
Kommunens finansiering

För åren 2023, 2025 och 2026 finansieras kommunens hyra vid Collegium av pengar som redan avsatts för den försenade Vasahallen och den försenade multihallen på Kallerstad. För övriga år under avtalsperioden behöver kultur- och fritidsnämnden få en utökad budgetram på drygt tre miljoner kronor. Kommunen behöver också investera 450 000 kronor i hallen i form av utrustning och ett nytt passersystem. Årshyran är 5 166 000 kronor.

Källa: Kommunens ärende KOF 2023-116.

Karta: Collegium, Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!