Föräldrars protester väcker känslor – men inga löften

Beslutet att lägga ner en förskoleklass från Ånestadsskolan har upprört många föräldrar som vill att beslutet hävs. Från politiskt håll varierar förståelsen för föräldrarnas begäran.

För många familjer skapas nu en situation med barn på olika skolor. Evelina Grönqvist, Elin Hilding, Åsa Åkerberg med sin dotter Mila Moquist, Mikael Moquist, Maria Sjöblom, Aida Brkic och Matilda Holmbom vill att den situation ändras.

För många familjer skapas nu en situation med barn på olika skolor. Evelina Grönqvist, Elin Hilding, Åsa Åkerberg med sin dotter Mila Moquist, Mikael Moquist, Maria Sjöblom, Aida Brkic och Matilda Holmbom vill att den situation ändras.

Foto: Zenaida Hadzimahovic

Linköping2024-03-22 11:30

Ånestadsskolan F-9 har i många år haft två förskoleklasser. Men i höstas beslutade kommunen att skolan bara ska ha en F-klass nästa läsår – för att kunna skapa plats för ytterligare en klass i årskurs 7. 

Föräldrarnas upprördhet beror dock inte på utökning av högstadieplatser utan på avsaknad av information i god tid. De hävdar bestämt att informationen kom efter skolvalet. De menar att många föräldrar sökte Ånestadsskolan i tron att det skulle finnas två F-klasser och att de därför trodde att det skulle finnas plats för deras barn. Skolvalets besked att en hel del barn fick gå på andra skolor runt om Linköping kom som en chock.

Föräldrarna har överklagat beslutet och de önskar att politiken agerar.

Elias Aguirre (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, kunde inte ställa upp på en intervju men svarade på Correns frågor via sms.

"Besluten rörande antalet klasser i respektive årskurs på Ånestadsskolan har helt tagits av tjänstepersoner på utbildningsförvaltningen. De frågor du har bör riktas till dem", skrev Elias Aguirre.

undefined
Föräldrar med barn som blivit placerade på en skola som inte fanns bland deras val, trots att flera av dem bor i närheten av Ånestadsskolan. På bilden: Åsa Åkerberg med sin dotter Mila Moquist, Elin Hilding, Mikael Moquist, Evelina Grönqvist, Maria Sjöblom, Aida Brkic och Matilda Holmbom.

Men utbildningsförvaltningen och Christel Horsak, skolchef i Linköpings kommun, har redan tidigare förklarat att beslutet berodde på behov av fler högstadieplatser; att antalet yngre barn minskade i hela kommunen och att det fanns gott om förskoleklassplatser i den stadsdelen fast på andra skolor. Det är inte det som föräldrarna är ute efter. De vill se en ny lösning på situationen som de menar orsakats av bristfällig och felaktig information. Många av de berörda menar att kommunen borde ha lärt sig sin läxa efter förra årets föräldrarprotester mot skolnedläggningar – även då protesterades mot brist på information i god tid.

Elias Aguirre hade dock inget annat besked att ge till de berörda föräldrarna.

Maria Esbjörnsson-Lakatos (LL), vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden, tycker inte heller att det är politikernas sak att blanda sig i beslutet.

– Det räknas som skolans organisation och ingen politiker ska blanda sig i. Men jag önskar att jag som politiker hade fått information och inte behövt läsa om det i Corren. Informationen till föräldrarna kunde också varit tydligare, säger Maria Esbjörnsson-Lakatos.

undefined
Matilda Holmbom, Åsa Åkerberg med sin dotter Mila Moquist, Aida Brkic, Elin Hilding, Evelina Grönqvist med sin dotter Lou vill gärna att deras barn går i Ånestadsskolans föreskoleklass som ryms i byggnaden bakom deras rygg.

Annika Lejon (KD), ledamot i barn- och ungdomsnämnden, tycker inte att det är konstigt att föräldrarna reagerar om felaktig information gått ut till dem innan skolvalet, och korrekt information lämnats först i efterhand.

"Det är inte så konstigt att föräldrarna känner sig lurade. Att splittra familjer på det här sättet, så att familjepusslet skapar en omöjlig vardag, är inte något vi kristdemokrater vill bidra till. Vi menar att information inför skolval ska vara korrekt, fullständig och lämnas på förhand så att familjer ska kunna göra val som fungerar i praktiken. Den situation som uppstått skapar otrygghet för barnen och deras familjer och det är inte acceptabelt. Underlaget till två förskoleklasser finns och därför är det konstigt att man inte tar hänsyn till underlaget innan beslut fattas. Barnperspektiv saknas, vilket borde vara en central aspekt och ligga i kommunens intresse."

Maria Moraes (MP), har förståelse för föräldrarna:

– Det är tydligt att man är dålig på att informera de berörda i förväg. Vi är medvetna om att det behövs fler högstadieplatser, men det är olyckligt att det blev så här. Vi ser inte att vi skulle göra det på samma sätt som styret, säger Maria Moraes.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!