Zlatan köper Hammarby: Ska bli bäst

Sanningen bakom Zlatan Ibrahimovics bild på en Hammarbytröja: Han köper in sig i den allsvenska fotbollsklubben.

Jag ska hjälpa Hammarby att bli bäst i Skandinavien, säger han till Aftonbladet.

27 november 2019 08:03

Det spekulerades vilt i varför den svenske fotbollsstjärnan lade upp en bild i sociala medier på en Hammarby-tröja med namnet Ibrahimovic på ryggen.

Svaret är att han köper 50 procent av AEG Swedens aktier i Hammarby och äger därmed omkring en fjärdedel av Hammarby.

AEG äger även Los Angeles Galaxy i MLS som Zlatan Ibrahimovic lämnar i vinter.

Jag har ju spelat i Galaxy och fått en bra relation med folket från AEG. Då fick jag den här möjligheten att bli partner med AEG och en sån möjlighet går det inte att tacka nej till. Inte till människor som är så lyckosamma i affärer. Dessutom var jag redan länkad till Sverige. Så gick det till, säger Ibrahimovic till Aftonbladet.

Följde allsvenskan

Det som känns speciellt med Hammarby är att klubben växer hela tiden. Det är klubben som har störst potential att bli störst i Skandinavien. De gör fantastiska saker redan nu. De hade lite otur nu i år, de kunde ha vunnit serien. Jag följde slutet av allsvenskan även om allt var hemligt med mig och Hammarby.

38-åringen säger att han kommer att vara väldigt engagerad i Hammarby efter att ha själv avslutat sin spelarkarriär.

Jag ser fram emot att få jobba med fotbollen från en annan vinkel. Inte bara på planen. Även om jag kanske kan bjuda på något på planen också om jag inte är för gammal... Men inte som aktiv spelare, alltså. Snarare med att hjälpa de aktiva på träningsplanen, om den hjälpen behövs. För jag vet att spelarna i Hammarby är i goda händer nu.

"Känns helt rätt"

Ibrahimovic vill att Hammarby ska ha den bästa ungdomsakademin i Sverige och fostra de bästa talangerna med hjälp av hans resurser och nätverk.

Hammarby Fotbolls ordförande Richard von Yxkull välkomnar Ibrahimovic som ny ägare.

"Att då få in en person som Zlatan Ibrahimovic i klubben, med den passionen och vinnarmentaliteten han står för känns helt rätt", säger han i ett pressmeddelande.

Ibrahimovic är på väg att lämna Los Angeles där han spelat två säsonger för Galaxy. Det kanske hetaste ryktet handlar om en comeback i Milan. För Aftonbladet avfärdar den förre Malmö FF-anfallaren att det skulle kunna bli en allsvensk comeback, däremot hoppas han kunna se Hammarby på plats på Tele2 arena.

Drömscenariot är att jag ser Hammarbys premiärmatch nästa säsong på arenan. Sedan vet jag inte vilket schema jag kommer ha de närmaste månaderna. Men om jag kan så kommer jag.

Ibrahimovic får också frågan hur han tror att Malmö FF reagerar på att han blir delägare i en konkurrentklubb.

Jag vet att de inte kommer att bli besvikna. Det jag har gjort för MFF kommer vara där för evigt. Det här är en helt annan situation. Det har inget att göra med var min karriär började.
Fakta: Zlatan Ibrahimovic

Född: 3 oktober 1981 i Malmö.

Position: Anfallare.

Klubbar (som senior): Malmö FF (1999–2001), Ajax (2001–2004), Juventus (2004–2006), Inter (2006–2009), Barcelona (2009–2010), Milan (2010–2012), Paris Saint-Germain (2012–2016), Manchester United (2016–2018), Los Angeles Galaxy (2018–2019).

Landskamper (2001–2016): 116 A-kamper, 62 mål.

Meriter: Europa League-titeln med Manchester United 2018, elva ligatitlar med Ajax, Inter, Milan, Barcelona och Paris SG. Mottagare av Guldbollen (till årets bästa svenska spelare) elva gånger, Jerringpriset 2007.


Fakta: Hammarby

Hammarby bildades 1889 som en roddförening och åtta år senare bildades Hammarby Idrottsförening. 1915 startade fotbollsverksamhet i föreningen och 1922 spelade Hammarby SM-final mot Gais. 1999 blev Hammarby IF en alliansförening och sedan 2001 drivs fotbollens elitverksamhet i Hammarby Fotboll AB.

Det hittills enda SM-guldet kom 2001. Hammarby har spelat 51 säsonger i allsvenskan.


Fakta: Hammarbys ekonomi

Klubben som Zlatan Ibrahimovic nu går in som delägare i går ganska bra, rent ekonomiskt.

Hammarby fotboll AB omsatte cirka 120 miljoner kronor under 2018.

Resultatet efter finansiella poster blev ändå minus i fjol, knappt 1,2 miljoner kronor. Klubben skriver i sin årsredovisning att 2018 var ett år av investeringar, både sportsligt, organisatoriskt och i ny infrastruktur i form av ett nytt klubbhus. Detta gjorde att resultatet hamnade på minus.

Klubbens största kostnad är personal, runt 65 miljoner kronor gick åt i fjol. Evenemang och material kostade 33,5 miljoner kronor, vilket var mer än året innan.

För 2017 landade omsättningen på 107 miljoner kronor, med ett resultat efter finansnetto på 73 000 kronor.

Klubbens tillgångar, enligt balansräkningen för 2018, ligger på drygt 56 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT