Vätternrundan kämpar för sin framtid i år

Alla förstår att det ser mörkt ut för att Vätternrundan kan bli av i år, på grund av coronaviruset. Men arrangören kämpar på och ger sig inte.

30 mars 2020 19:00

– Vi sliter dag och natt för att få fram underlag. Vi pratar med läkare och folkhälsomyndigheten. Vi jobbar för att hitta en framtid för loppen, säger Vätternrundans vd Gunilla Brynell-Johansson.

Med Göteborgsvarvet inställt, OS i Tokyo uppskjutet till 2021 och när även fotbolls-EM ska spelas nästa år förstår alla att världens största cykellopp också är rejält i farozonen. Den lokala fotbollen startar exempelvis inte förrän i juni.

Cykelveckans lopp startar fredagen 5 juni och den 55:e Vätternrundan ska enligt planen köras fredag-lördag 12-13 juni.

Vätternrundan har tidigare sagt att besked kommer om årets cykelvecka om en vecka, måndagen 6 april. Den tidsplanen håller. Inget besked kommer före dess.

– Vi djupdyker i alla delar och tittar på flera alternativ. Vi vill anordna cykelveckan med oförändrat datum och tittar nu på att ta fram beslutsunderlag. Men senaste beskedet att gå ned från 500 till 50 i sammankomster är inte positivt för oss. Det blir en tuff utmaning för många, men läget kan förändras varje vecka, säger Gunilla Brynell-Johansson.

Vätternrundan ligger veckan före midsommar av en anledning. Ljuset behövs när det körs på natten. Det gör det inte helt lätt att flytta allt till längre fram i sommar.

– Det mesta är möjligt. Det kräver mer arbete, men det är vi inte rädda för. Det handlar om leverantörer och boenden, allting hänger ihop i det här. Men vi kommer att jobba häcken av oss hela vägen, säger Gunilla Brynell-Johansson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jens Bollius