Uddlöst IFK med lånad kompetens

Ett stjärnspäckat U 21-lag föll mot Brommapojkarnas talanger (3–4) i något som mest liknade träningsmatch. Mest intressant var IFK-lånen som var tillbaka.

12 oktober 2018 16:54

Ytterbacken Erik Lindell är utlånad till Degerfors och spelar kontinuerligt i superettan med framgång.

Yttermittfältaren Pontus Almqvist har fått regelbunden matchning efter vårens mindre lyckade tid i Varberg då speltiden blev knapp.

Mot Brommapojkarna var de båda IFK-lånens utveckling påtaglig.

Erik löpte frenetiskt upp och ned och serverade väl avvägda inlägg. Pontus ställde till stor oreda med sin teknik och skulle kanske haft bättre utdelning sett till chanserna.

– De har växt som spelare och människor bägge två, berömde Stefan Hellberg efter förlusten.

– Pontus har en spetsegenskap som är unik. Sedan gäller det att den egenskapen genererar någonting. Annars är det ingen nytta. Det var ett jäkla tryck i straffområdet, enormt steg fram för Pontus. Det var kul att se det, sa Hellberg om yttermittfältaren.

Almqvist har två år kvar på IFK-kontraktet, men lär vara fortsatt utlånad till någon superettaklubb.

– Där såg man definitivt att han ska spela superettafotboll för sin utveckling. Han behöver några fler mål för att bli aktuell för allsvenskan.

Två tre frilägen, skapade Almqvist på egen hand samt den straff som Alexander Jakobsen slog in.

– Fyra matcher kvar i superettan med Norrby. I Varberg var jag skadad, det gick inte så bra. I Norrby har det varit perfekt och jag har kommit in i det rätt.

Vad saknar du för att bli allsvensk?

– Lite mer fokus. Bygga upp det så att allt sitter. Offensiva löp, defensiva löp, de uppgifter jag har på planen måste alla falla in på en och samma match, för att det ska bli en bättre helhet. När det kommer ska jag vara redo när jag får chansen, sa Pontus efter den något dämpade sortin efter förlusten.

Matchen då?

Det var ett betydligt mer namnkunnigt IFK än BP på Östgötaporten. Men det saknades inte talang i BP och de ställde om snabbt. Torstorps Jesper Royé fick den otacksamma uppgiften att få ett friläge emot sig i matchens första skott mot mål. Jack Lahne som nätat i allsvenskan mot Hammarby gjorde inget misstag på den unga division 3-målvakten.

– Det var nyttigt för oss att se Brommapojkarna som vi ska möta i allsvenskan på Grimsta. Det kommer bli tufft. Det är inte många som hinner med Jack Lahnes snabbhet, det kommer krävas djup för att få kontroll på en sådan spelare, sa Hellberg.

I en ny omställning fick Andreas Blomqvist rött kort och IFK spelade 72 minuter med tio man. Hemmalaget hade en god chans att stänga matchen i den andra halvleken, men agerade nonchalant. Jesper Royé som är aktuell för Sylvia, fick släppa in två öppna lägen till i andra halvek.

– Sur start. Kan aldrig vara nöjd med att släppa in fyra mål, sa Royé som fick en otacksam debut på Östgötaporten.

Allsvenska U 21 Norra höst

IFK Norrköping–IF Brommapojkarna 3–4 (2–2)

Mål: 0–1 (3) Jack Lahne, 1–1 (29) Kalle Holmberg, 2–1 (37) Johannes Vall, 3–2 (51) Alexander Jakobsen, straff, 3–3 (80) Kristján Finnbogason, 3–4 (84) Kristján Finnbogason.

Utvisningar: Andreas Blomqvist (18) frilägesutvisning.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulf Stråhle