Succéjuniorerna utmanar om VM-platser

I fjol tog sig Elias Pettersson och Lias Andersson hela vägen från JVM till stora VM.

Emil Bemström och Isac Lundeström kan göra samma resa i år.

Jag ser det bara som en bonus, men det hade absolut varit jättekul, sade Bemström som utsågs till bäste forward i Beijer Hockey Games.

10 februari 2019 18:03

Sverige avslutade hemmaturneringen i Stockholm med att förlora mot Finland med 4–5 efter straffar.

Det innebar en slutlig tredjeplats för Tre Kronor, precis som i de två föregående landslagsturneringarna den här säsongen.

19-åringarna Emil Bemström och Isac Lundeström blev dock stora vinnare båda två.

Bemström sköt två mål mot Finland och utsågs till turneringens bäste forward i sin landslagsdebut.

Lundeström, som debuterade i fjol, blev matchvinnare mot Ryssland i lördags och följde upp med ytterligare ett mål mot Finland.

Poängbäst i Tre Kronor

De två juniorerna toppade därmed Tre Kronors poängliga i turneringen, Bemström med tre mål och en assist (tvåa i den totala poängligan) på tre matcher och Lundeström med två mål och en assist (femma totalt) på två matcher.

Bemström, skyttekung i SHL med 18 mål, är säsongens stjärnskott i svensk ishockey. Från en undanskymd roll i allsvenska Leksand i fjol till målkung i Djurgården och poängkung i Tre Kronor.

Jag har ganska lätt att ställa om mig. Det handlar om att vänja sig hela tiden till den nivån man spelar. Ju längre jag kommer att komma i min karriär nu så kommer det att vara ett steg till. Det gäller att kunna lära sig det, sade Bemström som är draftad av Columbus och lär få chansen i NHL nästa säsong.

Säsongsstart i NHL

Lundeströms framgång är inte lika oväntad. Han inledde säsongen med att göra 15 NHL-matcher för Anaheim och är nu utlånad till Luleå resten av säsongen.

Han ser chansen att ta en VM-plats:

Det är klart att det är en tuff utmaning, men alla är här (i landslaget) för att kriga för en plats. Det är mycket som ska till, men fortsätter man att göra bra ifrån sig både här och hemma i Luleå så är det inte alls omöjligt. Det är bara att kriga på och visa att man vill vara med och slåss.

Avslutningen mot Finland blev en svängig historia där Tre Kronor ledde med både 1–0 och 2–1, men tappade och låg under med 2–4 med knappt tio minuter kvar.

Joakim Nygård reducerade och Bemström fixade en poäng och såg till att svenskarna slapp bli turneringsjumbo med sitt 4–4-mål.

På en felträff.

Ja, det blev en felträff som gick in, sade Djurgårdsforwarden och log.

I straffläggningen kammade dock Bemström och Sverige noll och missade fyra straffar medan finländarna gjorde mål på två.

Finland blev sist i turneringen, Tjeckien var klara segrare redan innan söndagens matcher.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!