Transman stoppas från basketspel

Basketspelaren Noel Filén Hammarström sökte dispens för att få fortsätta spela under sin könsbekräftande hormonbehandling, men har nu fått avslag.

Jag känner mig ganska ensam, säger han till Dagens Nyheter.

27 mars 2019 14:58

Enligt beslutet får Filén Hammarström inte dispens förrän ett könsbyte genomförts och ett juridiskt kön ändrats.

Enligt Åke Andrén-Sandberg, ledamot i dispenskommittén och ordförande för dopingkommissionen, grundar sig beslutet på att Filén Hammarström juridiskt fortfarande är kvinna men att han inte kan få dispens att spela med kvinnor. Möjligen kan han få dispens att spela med män.

Som Moa var Noel Filén Hammarström ett stort basketlöfte, spelade i ungdomslandslag och tog SM-guld för 19-åringar. Han slutade spela för ett år sedan när han inledde könskorrigeringsprocessen, men har i år spelat några matcher med sitt gamla lag, Södertäljes utvecklingslag för damer och har tränat med elitlaget Telge.

Hans plan var att träna hårt under sommaren, för att kanske kunna spela med killar nästa säsong. Samtidigt är han inte säker på att han någonsin kan bli så stark att han klarar att spela med män.

Jag vill ju spela basket. Jag kommer nog träna under sommaren som att jag ska spela, och sedan vänta in hur det känns. Men jag har definitivt inte spelat min sista basketmatch, säger han.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT