Sverige klart för VM-semifinal – och OS

Au revoir, Deutschland.

À bientôt, Lyon.

Sverige är klart för semifinal i fotbolls-VM efter 2–1 mot Tyskland i Rennes.

En bonus: den svenska biljetten till OS i Tokyo är säkrad.

29 juni 2019 18:59
Det känns helt sjukt. Nu är vi klara för en VM-semifinal och har säkrat en OS-plats, säger Stina Blackstenius, en av två svenska målskyttar.

Sverige vann slantsinglingen och valde att inleda på Roazhon Parks skuggsida. Det var nog ett bra beslut i den 32-gradiga hettan som tvingade fram dubbla vätskepauser i VM-kvartsfinalen.

Sverige valde också att mata långbollar i djupet för att låta Fridolina Rolfö, Stina Blackstenius och Sofia Jakobsson jaga livet ur den tyska backlinjen. Det var definitivt ett bra beslut.

Tyskland tog visserligen ledningen i den 16:e minuten, när den svenska backlinjen lät blickarna fastna på bollförande Sara Däbritz, som enkelt kunde servera den bortglömda Lina Magull i straffområdet. Fri med Hedvig Lindahl var det ingen match för Bayern München-esset att rulla in 1–0 till Tyskland.

Inte som vanligt

Så långt allt som vanligt. Sverige gick in i kvartsfinalen med elva raka mästerskapsmatcher utan seger mot Tyskland. Men det blev inte en tolfte.

Med hjälp av djupledslöpningar och snabba omställningar nöttes tyskorna ner. Det gav Sofia Jakobsson ett friläge tidigt i matchen, som hon missade. Det gav ett till i den 22:a minuten. Den gången missade hon inte.

Linda Sembrant kan inte lura någon att det var en genomtänkt framspelning, men mittbackens slägga till rensning flög i en perfekt triumfbåge över alla och friställde Jakobsson på nytt. Och nu rullade hon in kvitteringen i det bortre hörnet.

Sverige fortsatte att mata på. Tyskland, som före matchen inte hade släppt in något mål i det här VM:et, såg allt mer sårbart ut. Den regerande olympiska mästaren stod emot halvleken ut.

Men inte mycket längre.

Ingen Marozsáneffekt

Tysklands förbundskapten Martina Voss-Tecklenburg kastade in sin joker, halvskadade stjärnan Dzsenifer Marozsán, i leken efter paus. Tre minuter senare gjorde Stina Blackstenius 2–1 till Sverige.

Kosovare Asllani slet sig loss utanför tyskt straffområde och spelade ut bollen till höger. Där ryckte Jakobsson från ännu en tysk försvarare och hittade Fridolina Rolfö med inlägget. Nicken var bra, Almuth Schults räddning likaså. Men returen landade vid Stina Blackstenius som smällde upp den i nättaket.

Det kändes som att matchen var vår i dag, säger Blackstenius till TT.
Det här laget är värd all framgång. Vi spelade otroligt bra fotboill och är värda den här vinsten, säger Sofia Jakobsson till TV4.

Sverige är tack vare segern mot Tyskland inte bara klart för VM-semifinal, mot Nederländerna i Lyon på onsdag, för första gången sedan 2003. Sverige är också, som ett av de tre bästa europeiska lagen i VM, klart för OS i Tokyo nästa år.

Fakta: Så fortsätter fotbolls-VM

Semifinaler

England–USA: tisdag, 21.00, Stade de Lyon, Lyon.

Nederländerna–Sverige: onsdag, 21.00, Stade de Lyon. Lyon.

Bronsmatch

6 juli, 17.00, Stade de Nice, Nice.

Final

7 juli, 17.00, Stade de Lyon, Lyon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lasse Mannheimer/TT