Sveriges överraskande tennisframgångar fortsätter på Roland Garros grus i Paris. 172-rankade Johanna Larsson besegrade 74-rankade Magdaléna Rybáriková, Slovakien, under söndagen och på måndagen gick även Sverigeettan Rebecca Peterson, rankad 63 i världen, vidare till den andra omgången.

Vi trivs väldigt bra ihop, tränar bra ihop. Vi sporrar verkligen varandra, och det tycker jag är väldigt viktigt, säger Peterson, om relationen med Larsson, till TT.

Rebecca Peterson besegrade 28-rankade Julia Putintseva, Kazakstan, som så sent som i lördags vann Nürnbergs WTA-turnering.

Jag är definitivt glad över min insats i dag. Jag visste att det skulle bli en tuff match där det var mycket som var upp till mig. Jag servade bra i viktiga lägen och tappade inte serven så många gånger heller. Jag har jobbat mycket på den, så jag är glad att den ger utdelning, säger hon.

Peterson vann matchen i raka set – 6–3, 7–5 – efter en timme och 36 minuters spel på bana 8. Faktumet att Putintseva nyligen vann sin första tourtitel kan ha spelat en roll i matchen.

Möter 24-rankad

Självklart kommer hon in med mycket självförtroende, efter att ha vunnit en titel. Men samtidigt är det svårt att ladda om med tanke på att det är lite tid emellan. Vilket gör att hon kan känna sig trött, jag försökte ha med mig det i tanken, säger Peterson.

23-åringen från Stockholm ställs nu mot 24-rankade Donna Vekić, Kroatien, i den andra rundan. 22-åriga Vekić som Peterson förlorade mot i Wimbledons andra omgång i fjol.

Jag ser fram emot den matchen, jag har bara mött henne på gräs. Hon har spelat bra nu de senaste tävlingarna, gjort bra ifrån sig och varit ganska stabil. Jag vet att jag har förberett mig bra, det är bara att gå in och köra.

Årets upplaga av Franska mästerskapen är Petersons femte raka grand slam-huvudturnering. Hon känner sig mer trygg i de största sammanhangen nu, än hon gjorde under fjolåret.

Kan mötas i kvarten

Jag känner mig mer bekväm här nu, och vet att jag hör hemma här. Det är inte lika "stort" på samma sätt, om man kan säga så. Nu vet man hur allting fungerar, var man har allting. Nu är det lättare att lägga all energi på det viktiga, säger Rebecca Peterson.

Avancerar Larsson och Peterson långt i Paris kommer de mötas i en eventuell kvartsfinal, då de befinner sig nära varandra i turneringsträdet. Men ska träningskompisarna ta sig så långt behöver båda vinna tre ytterligare matcher.

Jag har inte tittat så långt, och känner inte heller att det är lämpligt. Utan nu har jag en match som kommer, och det är den jag vill lägga min energi på, säger Peterson.

På herrsidan möter 148-rankade svensken Mikael Ymer 183-rankade Blaz Rola, Slovenien, i den första omgången under tisdagen.