Stensons birdiestim gav topplacering

Henrik Stenson var fredagens stora underhållning på Scandinavian Invitation när han gick åtta under par och klättrade till tävlingens toppskikt.

Till stor del tack vare sex raka birdies.

Jag tror aldrig jag har gjort sex birdies i rad tidigare, säger den rutinerade 43-åringen.

23 augusti 2019 17:57

Henrik Stenson sade efter Scandinavian Invitations första runda att han behövde "klättra upp några pinnhål".

Och visst gjorde han det – minst sagt. Efter att ha inlett fredagen med en bogey visade Stenson upp det spel som gör honom till tävlingens stora affischnamn.

Stenson svarade upp den inledande bogeyn med två raka birdies och sedan skulle 43-åringen stå för ett bländande spel under rundans mittparti. Från hål åtta till tretton slog Stenson sex raka birdies och helt plötsligt hade han gått från en mittplacering till en position i tävlingens toppskikt.

"Rätt läge"

Jag vet inte om jag har gjort sex birdies i rad tidigare. Sådana små stim är alltid välkomna och det var väl rätt läge att plocka fram det, säger Stenson.

På 17:e hålet hade Stenson möjligheten att göra sin nionde birdie för dagen men missade vad som såg ut som en enkel putt.

Det känns väl som enda plumpen. Annars var det mycket bra grejer, säger han.

Den nionde birdien kom i stället på det 18:e och sista hålet. Stenson gick till slut runt på 62 slag, åtta under par, och har gett sig själv ett bra läge inför helgens avslutande rundor.

Det var mer positivt än vad jag hade förväntat mig. Jag har spelat det här spelet ganska länge och vet att det kan vända hyfsat snabbt. Vi matar på och försöker göra så mycket rätt vi kan. Sen är det givetvis kul att vi har satt oss i ett bra läge inför helgen, säger han.

Totalt ligger Stenson på –9 och skuggar därmed ledande Matthew Fitzpatrick, som gick i samma boll som Stenson och Marcus Kinhult. Britten, som vann tävlingen 2016, är –11 med några spelare kvar på banan.

När man spelar med en duktig spelare i bra form vill man haka på. Jag sade tidigare att han känns som en av dem man absolut ska hålla ögonen på. Jag försöker haka på där och gjorde det bra i dag, säger Stenson.

"Nöjd med positionen"

Med –9 är Stenson blev delad tvåa bakom Fitzpatrick tillsammans med Ashun Wu, Kina. Två rundor återstår och erfarne Stenson vet att det är mycket golf kvar att spela.

Det är ingen som har sprungit iväg med det. Vi är i ett bra läge. Sen är det inte bara jag och "Matt" (Fitzpatrick) som slåss om det. Det kommer att vara några andra som kan blanda sig i det också. Men givetvis är jag nöjd med positionen, säger han.

I och med att Stenson hade spelat klart sin runda före Wu så kommer svensken gå i lördagens ledarboll tillsammans med Fitzpatrick.

Fakta: Ställningen i Scandinavian Invitation

Toppstriden med två rundor kvar att spela:

1) Matthew Fitzpatrick, Storbritannien, –11

2) Henrik Stenson, Sverige, –9

2) Ashun Wu, Kina, –9

4) Joakim Lagergren, Sverige, –8

4) Jason Scrivener, Australien, –8

... Svenskar som klarade kvalgränsen:

10) Alexander Björk, –6

18) Sebastian Söderberg, –4

22) Jens Dantorp, –3

32) Per Langfors, –2

46) Alex Norén, –1

46) Niklas Lemke, –1

46) Rikard Karlberg, –1

46) Anton Karlsson, –1

46) David Nyfjäll, –1

46) Henrik Sturehed, –1

66) Johan Edfors, par

66) Marcus Kinhult, par

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mölndal, TT