Att peka ut en favorit i Europatourtävlingen Scandinavian Invitations avslutande runda är inte det enklaste. Flera spelare fick till några riktigt fina rundor samtidigt som lördagens ledarboll med Henrik Stenson och britten Matthew Fitzpatrick svajade.

Henrik Stenson gick runt på 69 slag, ett under par, på tredje dagen och är delad femma inför söndagens avgörande runda, tre slag bakom sydafrikanen Erik Van Rooyen som leder på –13.

Jag hade gärna varit två före i stället för tre bakom. Läget är väl vad det är och nu är det fler spelare som har blandat sig i toppen. Det är någon som kommer gasa ordentligt i morgon, frågan är bara vem, säger Stenson.

Inledde med dubbelbogey

Det kunde dock ha varit en värre situation för Stenson efter en mardrömslik inledning.

43-åringen inledde med en dubbelbogey på det första hålet och satte sig själv i en svår sits. På tredje hålet satte han en fin långputt för en birdie men på det femte hålet fortsatte motgångarna. Stenson skulle till synes enkelt putta i bollen för en birdie men en koppsnurr förvandlade det till par.

Den där koppsnurren var väl det tyngsta. Efter en dålig start jobbade vi ändå in i det ganska snabbt. Det och sen en bogey direkt efter (på sjätte hålet), sånt kan döda momentum rätt mycket. Men jag kämpade på och behöll tålamodet och försökte göra så mycket bra grejer jag kunde, säger han.

Sista nio gick det klart bättre för den svenske majorvinnaren. Den avslutande halvan var bogeyfri och svensken stod för tre birdies och landade därmed på –1, och tio under par totalt.

Men vad tror 43-åringen krävs för att för första gången vinna på Europatouren på svensk mark? Helt klart ett bättre resultat än ett under par.

Är det liknande förhållanden som i dag tror jag inte att man har en chans på högre än femton under par. Jag behöver gå minst fem under par för att ha en vettig chans för att få till ett särspel eller något annat, säger han.

Lagergren tappade

Matthew Fitzpatrick som ledde tävlingen inför helgen tappade sin förstaplats efter att ha blandat och gett. Britten såg ut att vara helt under isen efter att ha följt upp en bogey på 14:e hålet med en dubbelbogey på 16:e. Han avslutade dock snyggt med en eagle och ligger delad tvåa, ett slag bakom Van Rooyen.

Joakim Lagergren, som var bäste svensk efter första rundan, tappade mot toppen och ligger nu på delad 17:e plats på sju under par. Lördagens runda blev hans sämsta hittills i tävlingen, ett över par.

Det krävs nog något i hästväg för att ta igen det, säger Lagergren.