Ryssland stängdes av från årets vinter-OS på grund av det som Internationella olympiska kommittén (IOK) betecknade som organiserad massdopning. Och även om 168 ryska idrottare tilläts tävla i Pyeongchang under neutral flagga är Rysslands olympiska kommitté fortfarande avstängd.

Frågan är hur länge till avstängningen ska gälla och vad som avgör det. IOK:s exekutiva kommitté sammanträdde på lördagen i Pyeongchang och tog upp frågan utan att meddela något besked.

Bland annat redovisades en utredning som gjorts om hur de ryska idrottarna som tävlat under OS som Olympiska aktiva från Ryssland (OAR) skött sig. IOK vill också ha bevis för att den ryska anti-dopningsorganisationen Rusada går att lita på i fortsättingen.

Vädjade

Under sessionen, som hölls bakom stängda dörrar, vädjade två ryska företrädare, OAR:s truppchef Stanislav Pozdnjakov och Jevgenia Medvedeva som tog silver i konståkning, till IOK om att lyfta avstängningen, uppger nyhetssajten Inside The Games.

Med något besked kom aldrig.

"IOK fortsätter debattera frågan i morgon. Exekutiva kommittén sammanträder igen i morgon bitti", skriver IOK:s pressavdelning i ett uttalande på lördagskvällen, koreansk tid.

Käppar i hjulet

Ryska olympiska kommittén har hoppats på ett positivt besked och bli välkomnade tillbaka in i OS-familjen igen för att kunna marschera in under den ryska flaggan på söndagens avslutningsceremoni.

Förhoppningarna var stora att kunna lägga dopningshistorierna bakom sig och satsa vidare mot sommar-OS i Tokyo om två år.

Men de senaste dagarnas avslöjanden om dopade ryssarna kan sätta käppar i hjulet.

Först fälldes curlingspelaren Alexander Krusjelnitskij för att ha använt den förbjudna substansen meldonium, vilket innebar att OAR:s bronsmedalj i mixeddubbel i stället gick till Norge.

Få guld

Därefter meddelades att den ryska bobåkaren Nadezjda Sergejeva fastnat i en kontroll efter att ha använd en hjärtmedicin som finns på anti-dopningsorganisationen Wadas förbjudna lista.

Dopningshistorien har också satt sina spår när det gäller de ryska framgångarna i OS. Flera av landets stjärnor saknas i Pyeongchang och de ryska idrottarna, som tog 13 guld i Sotji för fyra år sedan, har bara tagit ett guld, sex silver och nio brons och återfinns på 15:e plats i medaljligan. Ett anmärkningsvärt ras.

Ett positivt återvälkomnande besked från IOK anses också vara en viktig signal för anseendet kring rysk idrott som får världens blickar riktade mot i sommar då fotbolls-VM avgörs i landet.