Skrällen: Thiem slog ut Nadal i Melbourne

Det blev sjätte gången gillt för Dominic Thiem mot Rafael Nadal i en grand slam-match.

Österrikaren slog ut världsettan och är klar för semifinal i Australian Open.

29 januari 2020 07:33

Det blev en mycket jämn match mellan de två grusspecialisterna, som mötts i finalen i Franska mästerskapen de två senaste åren.

Men i de avgörandena lägena var den femteseedade Thiem starkast. Han vann de två första seten i tiebreak. Spanjoren tog det tredje med 6–4 innan även det fjärde setet gick till tiebreak. Och till slut, efter fyra timmar och tio minuter kunde österrikaren säkra segern efter 8–6 i tiebreak.

Det var en väldigt bra match, jag tror att vi båda är i mycket bra form, säger Thiem i segerintervjun på banan.

"Tur i rätt lägen"

För Thiem, 26, är det första gången som han går långt i Australian Open. Han har nu mött Nadal 15 gånger och vunnit fem. Fem gånger tidigare har han förlorat mot Nadal i grand slam-matcher. Nu fick han revansch, framför allt för förlusten i US Open-kvartsfinalen 2018 som gick till en dryg fyra timmar lång nattrysare i fem set.

Det var en episk match. I dag hade jag tur i rätt lägen, och det behövs mot Rafa som är en av sportens allra största. Man måste ha tur mot honom, säger Thiem.

I fredagens semifinal ställs Thiem mot tysken Alexander Zverev.

Det är första gången som jag är äldst i en grand slam-semifinal. Vi har mötts tidigare i grand slam, säger Thiem, som vunnit båda mötena med Zverev i Franska mästerskapen.

Bröt barriär

Alexander Zverev blev klar för sin första grand slam-semifinal i karriären efter att ha slagit ut den schweiziska stjärnan Stan Wawrinka.

Den 22-årige tysken, rankad sjua i världen, var pressad i inledningen av matchen och förlorade första set mot rutinerade Wawrinka, vinnare av Australian Open 2014 och just nu rankad nummer 15 i världen, med 1–6. Det var det första setet som Zverev förlorat så här långt i turneringen i Melbourne.

Men Zverev reste sig, tog kontrollen, bröt Wawrinkas serve fem gånger och skrev till slut segersiffrorna till 1–6, 6–3, 6–4, 6–2.

Det känns fantastiskt. Jag har spelat bra i andra turneringar och matcher, men aldrig lyckats bryta grand slam-barriären. Ni kan förstå hur mycket det här betyder för mig, säger Zverev efter matchen.
Jag hoppas att det här blir den första av många.

Brandoffer får prispengar

Tysken har skänkt 10 000 dollar, drygt 96 000 kronor, för varje seger i turneringen – hittills totalt 480 000 kronor – till offren för bränderna i Australien. Och han lovar att donera mer pengar om han lyckas nå hela vägen och vinna finalen. Faktum är att han tänker skänka hela prischecken på 27 miljoner kronor om han vinner turneringen.

Ett löfte han gav redan tidigt i turneringen och nu säger sig stå fast vid.

Ja, det är fortfarande sant. Jag hoppas att jag kan göra så att det blir så, säger han.
Jag har gett det australiska folket ett löfte. Jag kommer att hålla det om det blir så. Fyra miljoner australiska dollar hade varit trevligt, men det är människor där ute som behöver de pengarna för att bygga upp de liv de en gång hade. Det är mycket viktigare att de får pengarna.

Rättat: I en tidigare version förekom en felaktighet gällande Rafael Nadals seedning. Han är världsetta och var förstaseedad i Melbourne.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-AFP