Skellefteå besegrade Malmö: "Starkt av oss"

När Skellefteå tar ledningen blir det oftast seger.

Så blev det även den här gången när man slog Malmö med 4–3, Skånelagets fjärde förlust på de fem senaste matcherna.

Starkt av oss även om det blev onödigt spännande på slutet, säger Skellefteåforwarden Jesper Frödén, en av fyra målskyttar i hemmalaget.

30 november 2019 17:37

Båda lagen har haft en tveksam formkurva den senaste tiden.

Till den här matchen hade Malmö dessutom fått ytterligare två spelare på sin långa frånvarolista, Matias Myttynen och Niklas Arell.

Skellefteå har spelat helt okej men med mager mål- och poängutdelning. Ute på banan ser det ofta bra ut men utan trafik framför målet blir det sällan nätkänning.

Nu skärpte man sig rejält på den punkten.

Trafiken gav resultat

Efter en helt jämn inledning på matchen tog hemmalaget ledningen tack vare just högtrafik framför Lars Volden i Malmömålet. När Skellefteåbacken Jonathan Pudas slängde iväg en lös puck mot mål i slutet av öppningsperioden såg Malmömålvakten inte ett dugg och så stod det 1–0 till Skellefteå.

Det där hade vi pratat om, absolut. Det är ju där målen görs så det är oerhört viktigt i dagens hockey, säger Jesper Fröden.

Statistiskt sett talade allt redan då för en hemmaseger. Varje gång Skellefteå har haft ledningen efter den första perioden har det nämligen blivit seger den här säsongen.

Fast riktigt så enkelt är det förstås inte.

Malmö är ett tungt lag att möta och mittenperioden gick spelmässigt till Skånelaget.

Kvitteringen kom efter 5.18 genom Johan Olofsson. Efter ett powerplay fortsatte Malmö att behålla trycket och till slut blev det för mycket för hemmaspelarna som inte orkade stå emot och Olofsson kunde slå in returen på ett skott från Adam Ollas Mattsson.

Strax efteråt var det Skellefteås tur att spela powerplay och när hemmalagets andra powerplay-uppställning kom in på isen dröjde det bara några sekunder innan man återtog ledningen.

Det var Jesper Frödén som fick god tog på sig att avancera och från nära håll satte ett hårt handledsskott intill ena stolpen.

"Försökte hitta gubbhörnet"

Fick ett bra pass och det blev mycket yta för mig. Försökte hitta klassiska gubbhörnet och det lyckades ju. Skönt, säger Frödén om sitt sjätte mål för säsongen.

Skellefteå utökade till 4–1 efter mål av Tuomas Kiiskinen och Oscar Möller men Malmö gav inte upp.

Målvakten Lars Volden fick lämna isen och med en extra utespelare fick laget utdelning två gånger om genom Max Görtz och Emil Sylvegård.

Men sedan var det stopp.

Tränaren Peter Andersson berömde sitt lag, trots att det blev förlust på nytt:

En stor eloge till killarna. De gör en bra insats så det känns tufft att förlora. Vi har oflyt på flera av deras mål. Jag gillar inte att prata om det men vi har inte flyt just nu. Vi får bryta ihop och komma igen, säger Malmötränaren.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Thomas Eriksson/TT