Sjöströms utmaning – guldfesten

Guldfesten efter 50 meter fjäril kommer att avgöra om Sarah Sjöström kan sätta punkt för sim-VM med ytterligare ett guld.

På menyn: kolhydrater.

Jag har en hel del att jobba på, sade Sjöström som var snabbast i semifinalen på 50 meter fritt.

27 juli 2019 13:30

När Sjöström lämnade simarenan i sydkoreanska Gwangju runt tiotiden på lördagskvällen hade hon simmat 16 lopp totalt i VM.

Tre återstår om det går som det ska i medleylagkappen. Det blågula simmaresset har aldrig tidigare simmat fem individuella distanser i ett mästerskap och för att klara rekordprogrammet har det varit fokus på återhämtningen.

Så menyn på hennes egen guldfest handlar om kolhydrater. I fast och flytande form.

Jag har aldrig ätit så mycket i hela mitt liv. Det går inte att få i sig allt genom mat bara, då rullar man. Så man dricker mycket juice och så där, sade hon.

Skålar i juice

Så räkna med att glaset för guldskålen innehåller juice.

Kolhydratsatsningen tar alla svenska simmare del av och är ett projekt där SOK, Sveriges olympiska kommitté, är med genom dietisten Stig Mattsson.

Sjöström simmade semifinalen på 50 meter fritt bara en kvart efter guldloppet på 50 meter fjäril. Hon var snabbast där också.

Men marginalerna var små.

"Riktigt tuff gren"

Sjöströms 24,05 var fyra hundradelar snabbare än Cate Campbell, Australien, som tog silver före svenskan på den dubbla distansen, och nio före Pernille Blume, den danska OS-guldvinnaren.

50 frisim är en riktigt tuff gren nu, där var det bara att ta sig vidare. Bara och bara. Man simmar mot såna som Cate och Ranomi (Kromowidjojo, nederländskan som var sjua). Det är bara världsmästare och olympiamästare. Jag har nog aldrig varit i en sån stark final nånsin.
Jag tror ingen i finalfältet har ett lika tufft program som jag, så jag kommer nog att vara lite tröttare än de andra, sade Sjöström.

Michelle Coleman slogs ut och hade 14:e tid med 24,94. Till en final saknades nästan en halv sekund.

Det var lite stressat, men det var tredje gången jag simmade under 25 sekunder så det får jag vara nöjd över, sade Coleman.
Fakta: Finalfältet

Finalfältet på 50 meter fritt med semifinaltider:

Sarah Sjöström, Sverige, 24,05.

Cate Campbell, Australien, 24,09.

Pernille Blume, Danmark, 24,14.

Simone Manuel, USA, 24,21.

Mariia Kameneva, Ryssland, 24,33.

Anna Hopkin, Storbritannien, 24,34.

Ranomi Kromowidjojo, Nederländerna, 24,38.

Bronte Campbell, Australien, 24,38 (efter omsimning).

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Göran Sundberg/TT