När Sport & Affärer under måndagen presenterade sin traditionella ranking över landets bästa idrottskommuner 2017 hamnar Linköping på en åttonde plats.

Etta i rankingen är Växjö och Norrköping hamnar på plats 20.

Det är inte bara boll och puck som vägs in i rankingen. Ett 20-tal faktorer värderas i analysen inom spontan- bredd- och elitidrott samt även evenemangsgenomförande.

Fjolårets femma på listan, Växjö, klättrade alltså upp i topp. I motiveringen berättas om kommunens dokument som "reglerar inriktning mot folkhälsa, barn- och ungdomsidrott, jämlikhet och integration samt elitidrott."

Om Linköping som idrottskommun skriver Sport & Affärer:"Har under flera år arbetat utifrån ett Idrottspolitiskt program. Utvecklas nu till ett nytt program inriktat mot fysisk aktivitet under hela livet. Genomför flera program för integrationsstöd och stöd till ungdomsidrott: Breddmiljonen för att nå nya målgrupper, Fotbollsfonden för att stärka flickfotbollen samt Ung Puls för att skapa en långsiktigt ökad jämställdhet och integration med hjälp av idrotten. Har ett normalt system för breddstöd, som nu utvecklas mot att kunna stötta fler målgrupper.

Stark elitidrottskommun: SM-guld i damfotboll, volleyboll damer samt i laggolf. Elitlag i ishockey och innebandy. En av Sveriges bästa simföreningar. Har samarbetsavtal med fyra av sina elitföreningar för att marknadsföra destinationen. Stark anläggningsutveckling. Bygger just nu en idrottshall med läktare samt planerar för ytterligare tre inom tre år. En med huvudanvändning för gymnastik och en för parasporter. Ny simhall klar 2021. Lågt sjukpenningtal."

Topp tio på rankingen: 1: Växjö, 2: Karlstad, 3: Solna. 4: Stockholm. 5: Halmstad. 6: Östersund. 7: Jönköping. 8: Linköping. 9: Malmö. 10: Västerås.