– Mjölbyidrotten mår bra, säger Kjell Karlsson och Eva Ledin på kultur och fritid.

– Vi har ett aktivt och rikt föreningsliv. Det har vi märkt när vi nu sjösatt ett nytt bidragsreglemente, utvecklar Karlsson.

– Det finns ett stort enegagemang, inte minst i landsbygdsklubbar, som Västra Harg och Normlösa, som vi besökt nyligen, menar Ledin.

Av de högsta representationslagen har det varit en bra period i Mjölby i höst. Mjölby hockey och Mantorps handboll vann sina premiärer och Mjölby AI är tillbaka i trean i fotboll.

Men det är inte alltid de bästa seniorerna som är måttstocken för en bra idrottskommun. Det handlar om att ha breda och bra verksamheter som lägger grund för en framtid för alla, inte bara de som tävlar på den högsta nivån.

– Vi jobbar mycket med föreningsutveckling och där tycker vi att de stora klubbarna ligger i framkant, säger Kjell Karlsson.

Nytt just nu i Mjölby är att det planeras två utomhusbanor för padel på Vifolkavallen. Den gamla Stenmjölsplanen för grusfotboll, nu parkering, ska tas i anspråk. Mjölby TK håller på att ansöka om bidrag från allmänna arvsfonden. Kommunen har sagt ja till att också stötta.

I övrigt ska det byggas en skatepark i Mantorp, som ersättning för skadehallen som läggs ned. Dessutom planeras en rad aktivitetsplatser. Först ut är Skänninge nästa år, med utegym på Idrottsparken och aktivitetsplats på Väderkvarnsbacken. Därefter blir det Mjölbys och Väderstads tur 2020.

I Mantorp står 2019 en ny idrottshall klar på Klämmestorp, vilken blir länets bästa för gymnastik.

Det händer saker i Mjölbyidrotten och extra händelserikt blir det vecka 42 då "boostningen" äger rum. Med hjälp av Sisu och ÖIF blir det aktiviteter och utbildningar sex dagar av sju. Bland annat öppnar ÖIF filial i Kvarnengallerian där länsförbundet flyttar ut olika delar av sin kompetens. Intill sätts en "rörelsebana" upp, som kan testas. Målgruppen är främst yngre ungdomar.

– Vi hoppas att banan kan inspirera, säger Sisus Hans Wetterhall.

Utbildningar blir det på kvällarna i Stadshuset, i sånt som åldersanpassad fysisk träning, trygg miljö med "locker room talk", och marknadsföring.

På helgen 20-21 oktober avslutas boosten med Hoppsaloppet i Gästisparken i Mjölby på lördagen och Familjekul i Birger Jarlshallen i Skänninge på söndagen.

– Det finns ett stort engagemang och driv i Mjölby och föreningarna är värda det här fokuset vi ger, säger Hans Wetterhall.