"Ryssland har överträffat mina förväntningar"

Linköpingskillen Jesper Hussfelt har de senaste veckorna rest över hela Ryssland för att kommentera fotbolls-VM för Tv4. Från TV-soffan kan kommentatorsjobbet se ut som något väldigt glamoröst. Få inser nog dock allt jobb och timmar av förberedelser som ligger bakom.

12 juli 2018 14:30

När vi når Jesper sitter han på ett café i St Petersburg och har precis börjat pusta ut efter sina många resor mellan ryska fotbollsarenor.

– En typisk dag har varit: väckning klockan fyra på morgonen, två flighter, framme vid ett nytt hotell för en 20 minuters tupplur innan det varit dags att läsa på inför kvällens match. Därefter avfärd till match, kommentering och sedan har vi varit tillbaka vid hotellet kring midnatt. Och så upp igen klockan fyra. Totalt har det blivit 25 flighter på tre veckor. Men nu tar jag klivet ut ur VM-bubblan, beskriver Hussfelt.

Det har inte funnits mycket ledig tid men några ryska guldkorn har Jesper faktiskt hunnit hitta.

– Ryssland har överträffat mina förväntningar. I synnerhet Kazan är en stad jag varmt kan rekommendera. Så mycket god mat och häftig arkitektur. Stadens Kreml var spektakulär att se, fortsätter Hussfelt.

Tillsammans med expertkommentatorn Anders Andersson har han kommenterat 14 matcher och de har varit med om en hel del. En taxibilsolycka var av det otäckare slaget, medan de mer positiva erfarenheterna varit umgänget kring matcherna med andra länders mediehus.

– Vi har mött många härliga profiler när vi laddat för matcherna.  Anders har en del kontakter från sin proffskarriär så att få tips om exempelvis det portugisiska landslaget från Nuno Gomes var väldigt roligt, beskriver han.

Efter denna omfattande odyssé i Ryssland väntar nu en någorlunda lugnare tillvaro de kommande veckorna.

– Inte fullständig semester direkt, det blir ett par allsvenska matcher framöver och dessutom vill jag hinna med att rodda lite med en racketmässa som jag och en annan Linköpingskille, Dejan Smiljanovic, ska arrangera nästa år.

Jesper inledde sin karriär som kommentator för 25 år sedan på lokal-TV i Linköping. Matcherna då var en bit ifrån dagens VM och inkluderade bland annat ÅFF-LFF.

– Efter den matchen minns jag att jag fick mig en otrolig känga från Correns tidigare sportchef. Men jag gav mig inte utan fortsatte slita och nu är jag här. Så det gick ju bra ändå, säger Hussfelt.

Vartåt karriären tar vägen härnäst är Jesper lite osäker på.

– Mitt kontrakt med TV4 går ut nu i december och vad som sker därefter vet jag inte just nu. Jag och min fru har ett hus i Marbella, Spanien, och det skulle vara kul att kunna utgå mer därifrån. Kanske blir det ännu mer racket, starta en tv-show eller varför inte en podd? Vi får se helt enkelt men det är viktigt att det är något som gör det väldigt roligt att gå upp varje morgon, resonerar Hussfelt.

Till sist, har du något tips till de som själva när en dröm om att få kommentera sport?

– Ta sikte på någon duktig och försök bli bättre än denne, jag har haft Lasse Granqvist som mitt mål. Sen är det ju givetvis viktigt att öva mycket på tilltalet och röstläget.

Jesper tycker också det är viktigt att man tar sig tid att lära sig uttala spelarens namn som denne själv vill. Samtidigt plockar han upp att det finns vissa undantagsfall:

– De Bruyne på Belgiens mittfält är unik och man kan lyssna lite extra efter under lördagens bronsmatch. Eftersom Belgien är ett land med flera olika språk finns flertalet uttal på just hans efternamn, så där är det okej både med de flamländska rullande r:en och det mer franska uttalet.

Hussfelt avslutar med att poängtera att för att nå sin dröm, måste man vara beredd att kämpa en del.

– Det har varit en lång väg från lokal-TV till kommentatorshytten i VM. Jag har fått söka med ljus och lykta efter jobb och slet en hel del innan jag fick mitt drömjobb på Canal plus 1999.

Jesper Hussfelt

Ålder: 44 (född 20 oktober 1973 i Linköping)

Bor: Sigtuna

Yrke: Sportjournalist

Aktuell: Har precis avslutat sin kommentering av fotbolls-VM för TV4.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!