Rida mer än sitta säkert i sadeln

Sitta säkert i sadeln och fatta galopp. Men att rida handlar om mycket mer än så har deltagarna på Nyckelryttarnas sommarläger fått lära sig.

22 juni 2016 13:58

Fyra dagar med bara ridning på schemat. Det är vad Stall Nyckelbys sommarläger handlar om. Fast ridning handlar ju om så mycket mer än att bara sitta i sadeln. Och det har deltagarna fått lära sig.

– Vi har fått lära oss mycket om att pyssla om hästen också. Om den dagliga vård den ska ha. Ja, hur man sköter om den, vilken borste man ska ha när man gör ren den och sånt, säger Vega Markström och Tindra Larsson fortsätter:

– Sen har vi fått lära oss att känna igenom hästen för att se att den mår bra och inte har ont någonstans.

De båda tjejerna fortsätter att lista upp saker de lärt sig om hästar under de båda första dagarna. Vad utrustningsdetaljerna heter och hur de ska sättas på plats. Precis innan det är deras tur att göra det som ändå är det roligaste, rida, så kommer Vega på en viktig sak till som de har fått lära sig.

– Man ska inte vara rädd för hästarna för då blir hästarna också rädda. De känner av oss människor. Men jag är inte rädd, jag bara kör, säger hon och skyndar iväg för att sitta upp.

Under tiden som deltagarna spänner sadelgjordar och justerar stigbyglarna berättar ridläraren Malin Andersson vad som är syftet med allt det deltagarna drillas i när de inte sitter i sadeln.

– De ska lära känna hästen som djur och lära sig förstå deras instinkter och kroppsspråk. Det lär man sig väldigt bra från marken när man håller på med dem, säger Andersson innan det är dags att inleda ridpasset.

Och nu är det bara fokus på tekniken i sadeln.

– Nu ska de träna på sitsen och galoppfattningar. Vi vill få in tekniken att de ska kunna göra det med så små medel som möjligt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa