Korruptionsmisstankarna har varit stora ända sedan den 2 december 2010 då Ryssland tilldelades VM 2018 och Qatar VM 2022.

Under tisdagen tog den ny juridisk fart då Michel Platini, tidigare Uefa-ordförande och EM-guldmedaljör (1984) som spelare, greps av fransk polis misstänkt för korruption i samband med att Qatar fick VM. Platinis advokat William Bourdon säger att hans klient är oskyldig till alla anklagelser.

Avstängd

Den 63-årige fransmannen var tidigare ordförande för Europeiska fotbollsförbundet (2007–2015), men har varit avstängd från all fotbollsrelaterad verksamhet de senaste åren.

Herrfotbollsmästerskapet i Qatar har omgärdats av skandaler. I juni 2017 presenterade tyska Bild Zeitung delar av en hemligstämplad rapport som visade hur värdnationen mutade sig till VM. Dessutom har emiratet vid Persiska viken i Mellanöstern kritiserats för bristande mänskliga rättigheter. Ett stort antal gästarbetare från andra asiatiska länder har dött i arbetet med nya arenor, något som Independent uppmärksammade på nytt för två veckor sedan.

Blatter-transaktion

Michel Platini spåddes efterträda Sepp Blatter som Internationella fotbollsförbundet, Fifas, ordförande, innan båda drogs in i en stor korruptionshärva 2015. Både Platini och Blatter stängdes av i flera år och lämnade sina poster, bland annat efter en olaglig penningtransaktion på motsvarande 17,2 miljoner kronor mellan pamparna.

När Qatar tilldelades VM, som ska arrangeras i november–december om tre år, var Platini och Blatter Uefa- respektive Fifa-ordförande.