Oväntade vinnare på Duntis

Det blev två oväntade vinnare av damernas respektive veteranernas tävlingar i Folkracefestivalen på lördagen. Både Maja Larsson och Olle Lundberg smög upp från sina tredjeplatser och vann sina finaler.

23 juli 2016 19:10

Videon är inte längre tillgänglig

Förarna från SMK Motala hade en tung dag när damernas och veteranernas tävling avgjordes. Felicia Häggberg fick motorras direkt och missade chansen att gå vidare direkt. Alexandra Damberg var den av tjejerna som såg bäst ut efter första heatet. Hon slutade på en tredje plats i sitt första framträdande men i sitt andra fick hon svart flagg och därmed var det färdigåkt för hennes del.

Trots att hon inte tog sig till någon final var Damberg nöjd ändå med sin tävling, även om hon hade vissa problem med att få till inställningarna.

– Jag är nöjd att jag tog mig så långt som jag gjorde. Jag tror att det hade kunnat gå lite bättre om bilen kommit iväg snabbare från starten, sa Alexandra Damberg.

Bäst av förarna från Motala blev Elin Forslöv. Hon tog sig till B-final som hon ledde ett tag men sedan snurrade hon runt på sitt tredje varv och kunde till slut sluta på en tredje plats i B-finalen.

I damernas A-final stod det på förhand mellan Camilla Wernersson från Linköping men tävlandes för Lidköpings MK och Hanna Petersson från Bohus racing. Precis som de flesta hade väntat sig var det Petersson och Wernersson som var uppe i ledning. Men Wernersson tog alternativspåret tidigt och hamnade lite längre bak men arbetade sig upp till en andraplats. Sedan fortsatte Hanna Petersson och Camilla Wernersson att kämpa om förstaplatsen. Men Petersson tacklade Wernersson så hon rullade av banan och Petersson blev då utesluten. Då öppnade finalen upp sig för Maja Larsson från Järbo som legat på en stabil tredjeplats bakom de två i täten. Larsson gjorde inga misstag och kunde ta hem sin första final som damsenior.

– Det känns superkul att ha vunnit här i Motala i min första damfinal. Jag är verkligen jätteglad, det trodde jag inte. Jag hade lite stolpe in och det får man ha ibland, sa Maja Larsson om sin seger.

Hur var det att tävla i värmen?

– Det är klart att det påverkar lite, men man får se till att äta och dricka ordentligt bara. Det gick ju bra ändå trots värmen, säger en sprudlande glad Maja Larsson.

I veteranernas tävling fanns det inte en enda förare från SMK Motala. Den förare som hade mest lokal anknytning var Bosse Karlsson tävlandes för Mjölbyklubben MSK Kvarnvingarna.

Även han hade en tung dag och tog sig inte heller vidare till någon final.

Veteranernas finalserie bjöd på tre riktigt bra heat där det bästa var A-finalen. I A-finalen verkade det länge som om det skulle bli förra årets segrare Bo Tordegård eller Olle Mårtensson. Men de båda två fick strul med sina bilar och Olle Lundberg från Gestrike RT kunde smyga upp och ta hem hela tävlingen.

– Jag har kört den här tävlingen 20 gånger och det var väldigt skönt att äntligen få vinna, säger en glad Lundberg.

Hur var tävlingen?

– Det var en bra tävling, banan var jättefin. Sedan hade jag lite tur när under tävlingen och det var skönt att bilen höll ihop. Grabben ska köra på den imorgon, sa Olle Lundberg.

Innan finalserien skulle köras fick publiken se en bil med något fler hästkrafter än folkracebilarna. Välgörenhetsorganisationen Min stora dag var på plats med en rallycrossföraren Oliver Eriksson där några utvalda personer fick chansen att åka med honom ett par varv på banan. En av de utvalda var Krister Lundgren från Huddinge.

– Det var helt magiskt, en upplevelse för resten av livet, sa Lundgren.

Brukar du besöka Folkracefestivalen i Motala?

– Jag är här varje år. Festivalen är jättefin och Motala är verkligen en fin stad, jag älskar att vara här, sa Krister Lundgren.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa