Otäck olycka för Sissela

Sissela Smith skulle bara motionera en häst i ridhuset när olyckan var framme. Det var inte under tävling.

26 maj 2019 19:43

– Hästen snubblade till på något sätt, helt oväntat. Vi vet inte varför. Hon flög av, hästen gjorde en kullerbytta och träffade henne så här med en av hovarna, berättar Carin Pettersson och visar med handen mot sidan av huvudet.

Hon är hästägare och Sisselas arbetsgivare. Sissela har själv svårt att prata och måste vila.

Carin berättar vidare om oturen i Åby ridhus:

– Ögat svullnade upp på tio sekunder och blev totalt igenmurat. Det var en jättesmäll och det hade kunnat gå riktigt illa om hon träffats lite högre upp.

Tävlingsläkaren var snabbt framme. Sissela kördes till sjukhuset där röntgen visade fem frakturer i ansiktet.

– Tre på kindbenet som ligger rätt, men en under ögat ligger inte helt rätt. Där är det risk att operera med nerverna nära ögat. Läkaren sa nej till operation. Plus en fraktur på näsbenet.

Det blev också några stygn på den svullna kinden.

Inför återbesöket på fredag är det vila och flytande föda med sugrör som gäller.

Samma dag som olyckan (i fredags) blev det officiellt att Sissela fått en av de två svenska U25-platserna i stortävlingen Global Champions Tour i Stockholm om två veckor.

– Det är det enda hon pratar om. Det enda som existerar, säger Carin.

Samma otur hade Sissela inför Gothenburg Horse Show i Scandinavium. När hon fått beskedet i Spanien visade det sig att hästen var skadad.

– Det är så synd om henne. Hon sliter så mycket, planerar allt och är så otroligt inriktad på att nå toppen. Det är femstjärnigt och den största tävlingen vi haft i Sverige sedan VM. Det är väldigt surt.

Visar återbesöket att någon operation inte behövs, då finns möjligheten till start i Stockholm Horse Week i klassen där totalt 20 ekipage deltar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Andersson