Öbergs tidigare guld sporrar hela laget

Att ha en regerande OS- och VM-mästarinna att mäta sig mot på träning har lyft hela laget, menar de svenska skidskyttarna.

Det ger ju känslan av att man själv har chansen, säger Linn Persson inför damernas distanslopp där Hanna Öberg ska försöka försvara sina dubbla guld.

18 februari 2020 05:50

Damernas distanslopp som avgörs i dag är ur svensk synvinkel en av skidskytte-VM:s största höjdpunkter. De senaste två mästerskapen, OS 2018 och VM i fjol, har slutat med svenskt guld för Hanna Öberg.

Något som resten i laget inspireras av.

Det coolaste med hennes två segrar är att hon skjutit fullt och kommit in på sista stående och vetat att nu skjuter jag om en medalj, framför allt på VM i fjol på hemmaplan. Att hon då ändå lyckas skjuta fullt och ser helt oberörd ut av det tycker jag är otroligt imponerande, säger Sebastian Samuelsson.

Har Öberg som riktmärke

Det svenska laget tränar nästan alltid tillsammans och att ha en världsmästare bland sig är inte så dumt.

Det ger ju känslan av att man själv har chansen. Vi tränar mycket tillsammans, och hon är en väldigt komplett skidskytt, men jag tror att det är bra att veta att nivån på laget är hög, säger Linn Persson som framför allt brukar jämföra sig med Öberg på skjutvallen.
Kör man skytteövningar så jämför man hastigheten, hon är snabb och man kan ha henne som utgångspunkt, säger Persson.

Just det snabba skyttet är något av Hanna Öbergs signum och skjutserier på 18 sekunder i stående skyttet, som hon själv kallar för "normalserier", är för många av konkurrenterna en drömtid.

Hon är en av världens bästa skyttar och att få sparra mot henne tror jag gynnar hela laget. Det är många träningspass då man verkligen försöker pressa varandra, och ibland går det alldeles för fort. Men jag tror att det är bra att utmana sig själv, säger Samuelsson.

"Iskall"

Helena Ekholm, tidigare skidskyttestjärna och numera expert i SVT, lyfter fram Öbergs nerver och snabbhet på skjutvallen som nyckeln till att hon lyckats så bra i just distans.

Hon är väldigt stabil och säker i skyttet. Hon kan verkligen gå in i sin bubbla och göra sitt race. Och hon gör det hon ska även fast det är distans. Många blir ganska passiva i skyttet eftersom det är en minuts tillägg, men hon kör sitt tempo och är iskall där, säger den tidigare skidskyttestjärnan Helena Ekholm.

Fem damer får starta för Sverige tack vare att Öberg är regerande världsmästare. Förutom Öberg kör Mona Brorsson, Linn Persson, Elvira Öberg och VM-debutanten Johanna Skottheim.

Loppet startar klockan 14.15.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!