Svenska succén – dubbelseger i lagsprinten

Linn Svahn och Maja Dahlqvist tog revansch.

De var först över mållinjen i lagsprinten i Planica – före Stina Nilsson och Jonna Sundling.

Riktigt skönt, säger Svahn i SVT.

22 december 2019 10:32

Som om inte åskan, haglet och regnet var nog blev lördagens sprint i Slovenien en mörk historia även sportsligt för Linn Svahn och Maja Dahlqvist. Svahn – förra helgens stora skrällvinnare i sprinten – föll på upploppet i finalen och slutade sist efter att ha krokat ihop med Stina Nilsson, medan Dahlqvist slogs ut redan i kvartsfinalen efter ett fall.

Dygnet senare kom revanschen.

Svahn och Dahlqvist bildade lag i lagsprinten – den här gången i snöfall – och var först över mållinjen när Sverige tog en dubbelseger.

Mäktig svit

Dahlqvist var lysande på näst sista sträckan tillsammans med Stina Nilsson, som körde i Sveriges förstalag ihop med Jonna Sundling, och duon tempoökade ifrån alla utom norska Maiken Caspersen Falla inför sista växlingen.

Sundling anförde sedan fältet med Svahn i ryggen, innan Svahn hittade extra revanschkrafter uppför sista backen och tog ledningen in på upploppet där hon var sekunden före Sundling i mål.

Dahlqvist har nu fyra raka världscupsegrar i lagsprint.

Jag gjorde bara mitt bästa för att hjälpa henne att utöka sviten, sade Svahn i SVT.

Hon fortsatte:

Det var bara en sak som gällde och det var seger. Jag fick det egentligen precis som jag ville i dag också, men i dag fick jag visa vad jag hade på upploppet. Jag är väldigt nöjd.

Dahlqvist:

Det kändes ganska lugnt. Jag kände mig rätt säker på att hon var stark på upploppet. Det här var den bästa julklappen.

"Dricka glögg och äta pepparkakor"

Hur duon skulle fira?

Vi får gå tillbaka till bussen med lite gladare miner och kanske dricka lite blåbärssoppa, eller glögg, och äta pepparkakor, sade Linn Svahn.

Även Stina Nilsson var lycklig.

Det kändes väldigt bra. Det känns faktiskt som att alla fyra är vinnare. Vi hade en lagtaktik att gå för varandra och inte trampa på varandra, sade 26-åringen, som tog VM-guld i lagsprint tidigare i år tillsammans med Maja Dahlqvist.

Även i gårdagens individuella sprint blev det svensk succé då Jonna Sundling vann före Stina Nilsson.

Schweiz blev trea i lagsprinten före Norge.

Härnäst väntar årets stora höjdpunkt i skidvärlden; Tour de Ski i Schweiz och Italien med start i schweiziska Lenzerheide den 28 december.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Simon Sjöstrand/TT