Det blir spanjoren Hugo López som tar över som förbundskapten för det svenska herrlandslaget i basket efter Vedran Bosnic, som fick gå efter förlusten mot Danmark i EM-förkvalet.

López fanns på plats i Idrottens hus när basketförbundet presenterade sin nya huvudcoach.

Jag älskar spelet och försöker utveckla mig hela tiden. Min filosofi … jag gillar att mina lag springer, snabbt spel, mycket bollinnehav, säger han.

Lång tränarkarriär

Spanjoren har en lång tränarkarriär bakom sig där rollen som assisterande coach för Real Madrid sticker ut. Han har även varit huvudtränare för spanska Fuenlabrada och kanadensiska Halifax.

Men landslagsuppdrag blir något nytt för López, som närmast kommer att leda Sverige under förkvalmatchen mot Vitryssland i Uppsala i slutet av november.

Målet är det stora EM-kvalet som börjar nästa höst. Sverige har inlett med en förlust mot Danmark och behöver vinna gruppen för att gå direkt till EM-kvalet – annars väntar ett återkval.

När du bara har två–tre dagar måste du vara väldigt tydlig och direkt. Det är en utmaning för mig, men jag gillar alla utmaningar.

TT: Vilka är dina styrkor som tränare?

Jag älskar spelet, jag är tränare 24–7, jag kollar på alla ligor och jag gillar att ha kontakt med spelarna, jag vill ha en personlig relation med alla.

Vill locka stjärnorna

Ett första steg kommer att vara att åka runt och hälsa på spelarna och prata med dem som är givna, men också de som kan vara aktuella.

Sveriges landslag har under lång tid haft problem med att de största stjärnorna av olika anledningar tackar nej till landslagsspel.

Några av dem spelar i klubbar i Euroleague, som inte släpper iväg spelarna under säsong. Den största stjärnan, Jonas Jerebko, har heller inte möjlighet att spela då inte heller NBA släpper iväg någon. Men ett eventuellt mästerskap skulle kunna vara aktuellt – och López ska göra sitt för att försöka locka stjärnorna till laget.

Jag ska besöka spelare i Spanien och på andra ställen och prata med alla. Det handlar om att skapa personliga relationer med alla och jag tror att om man är rak och tydlig med människor så går saker bra, säger han.
Vi ska försöka få de allra bästa spelarna att spela för Sverige.