Ny svensk medaljmiss – Frankrike utreddes

Sverige är alltjämt medaljlöst i skidskytte-VM.

Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson slutade fyra i singelmixedstafetten efter att bronsmedaljören Frankrike gränsat till det tillåtna vid sista skjutningen.

Jacquelin tappade staven och reglerna säger att man är ansvarig för sin egen utrustning, säger landslagschefen Anders Byström.

20 februari 2020 15:53

Sverige lyckades inte upprepa fjolårets bedrift då det blev brons i singelmixedstafett i hemma-VM i Östersund.

Trots en fin prestation var marginalerna inte på Hanna Öbergs och Sebastian Samuelssons sida och för tredje gången i mästerskapet i Antholz missade Sverige pallen med minsta marginal.

Den svenska duon var med i medaljracet in i det sista – men när det hela skulle avgöras gick det emot för Samuelsson.

22-åringen hade chansen att skjuta Sverige till ett brons i det sista stående skyttet – men bommade två gånger och fick se sig passerad av Frankrikes Émilien Jacquelin som körde hem tredjeplatsen tillsammans med Anaïs Bescond.

Tappade staven

Den svenska landslagsledningen menade dock att allt möjligen inte gått rätt till i samband med att fransmannen lämnade skjutvallen före Samuelsson.

Jacquelin tappade staven på vallen och reglerna säger att man är ansvarig för sin egen utrustning och inte får stoppa andra deltagare, säger Anders Byström som meddelar att Sverige gick till juryn för att få klarhet.
Det är klart att om Sebastian hade gått i rygg på Jacquelin så hade det varit något helt annat på sista varvet. Nu var han lite för långt fram. Sedan fick Jaquelin en ny stav här i kurvan men han lämnade kvar den andra på vallen, säger Byström.

Den svenska uppföljningen blev dock verkningslös. Efter samtal med juryn valde Sverige att inte lämna in någon officiell protest.

De menade att det inte hindrade Sebastian eller någon annan deltagare och då släpper man det. Skulle han åkt över staven och ramlat hade det kanske varit en annan sak.

"Små marginaler"

Samuelsson om situationen:

Jag märkte inte vad som hände, men såg att han åkte i väg utan en stav och höll på att strula till det när han skulle få en senare. Det enda jag tänkte var "hoppas han får åka ett varv med en stav för då kan jag åka i kapp honom", men han fick en till och då var det lite för långt upp.

Samuelsson tillägger att han inte blev störd av någon liggande stav på skjutvallen och att han tycker det var rättvist att Frankrike tog hem tredjeplatsen.

Reglerna säger att man inte ska lämna något på vallen, men de var bättre än oss i dag och de ska såklart ha en bronsmedalj, säger han.

Fler chanser

Sverige fick en smakstart på tävlingen efter snabbt och hundraprocentigt skytte av Hanna Öberg i liggande.

Fjärdeplatsen var hennes tredje efter en vecka i italienska Antholz. Och nu börjar hon få nog.

Det känns som att jag börjar bli färdig med de här fjärdeplatserna, säger hon och fortsätter;
Men jag tycker vi gör det bra i dag. Vi gör en bra stafett, men det är tre lag som är bättre än oss.

Guldet gick till Norges Johannes Thingnes Bø och Marte Olsbu Røiseland före den tyska silverduon Erik Lesser och Franziska Preuss.

Fakta: Så fortsätter skidskytte-VM

Fredag: Vilodag.

Lördag: Kl 11.45 stafett, damer. Kl 14.45 stafett, herrar.

Söndag: Kl 12.30 masstart, damer. Kl 15.00 masstart, herrar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Pelle Strandman/TT, Marie Carlsson/TT