Ny bortasmäll för Frölunda

Vinnare hemma, förlorare borta. På lördagen kom Frölundas 13:e bortaförlust på de 16 senaste bortamatcherna.

Rätt lag vinner. Brynäs spelar med ett annat bett och en annan koncentration än vi. De lever sig med i varje situation under hela matchen, så ser det inte ut hos oss, konstaterar Roger Rönnberg efter 2–4-förlusten i Gävle. 

22 februari 2020 17:54

Frölundatränarens direktiv till spelarna var tydliga inför matchen: spela enkelt och rakt samt ta kontroll över inledningen för att bryta den trista bortatrenden i SHL.

Så blev det inte.

Medan Brynäs spelade med en glödande desperation i jakten på en slutspelsplats var Frölunda fel på det mesta redan från start och tog första utvisningen redan efter 1.45.

Brynäsforwarden Nicklas Danielsson tackade, tog emot och bröt sin tio matcher långa måltorka med ett direktskott till 1–0.

Vi fuskar i närkampsspelet, i både struktur och jobb. Vi tar väldigt många utvisningar som inte är av överaggressivitet. När vi spelar riktigt bra kan vi åka ut för en charging, en boarding eller då vi fredat målet med för mycket våld. Nu är det petutvisningar och våra boxplayspelare får ägna enormt mycket energi till att döda i boxplay medan våra offensiva spelare sitter still och blir kalla, så vi hittar ingen rytm i matchen, säger Rönnberg och fortsätter:
Vi behöver vara hårdare mot varandra. Vi behöver höja taket i omklädningsrummet, titta varandra i ögonen och ställa mer krav på varandra.

För Brynäs var Frölundas täta trafik till utvisningsbåset givetvis välkommen och när Gävlelaget fick spela fem mot tre i slutet av andra perioden tog det bara nio sekunder innan forwarden Anton Rödin ökade på hemmaledningen till 3–1.

I tredje perioden försökte gästerna växla upp men just som en reducering hängde i luften stängde Emil Molin matchen med en spelvändning, där han först fintade ut backen Jacob Moverare till parkeringen och sedan placerade pucken i bortre krysset.

Målet var hans elfte på 33 matcher i Brynäströjan den här säsongen och att "Molin Jr" lyft i både spel och självförtroendet sedan klubbytet från Malmö i mitten av oktober råder det ingen tvekan om.

Mot Frölunda stod han utöver sitt 4–1 mål även för en assist vid Danielssons inledande power play mål

Emil har hittat en klar och tydlig roll som dirigent i power play här i Brynäs. Han började väl i den rollen i Malmö med, men spelade kanske bort den där. Här fick han starta om från början och det är viktigt för hela laget att någon verkligen håller i taktpinnen. De andra låter Emil vara den som styr också. Sedan har de ett antal varianter som de har pratat ihop sig om, alla har höjt sig, säger Brynästränaren Ove Molin.

Lördagens Brynässeger innebär att den redan sylvassa striden mot Växjö och Linköping om en plats i åttondelsfinalerna vässades ytterligare, konstaterar Emil Molin:

Den striden tänker jag på hela tiden. Vinner de resten så kommer vi inte i kapp. Så det är det enda jag tänker på. I dag är vi aggressiva, åker mer skridskor, tacklar mer och det är jäkligt kul att se vår fjärdefemmas tacklingar, målchanser och energi. När alla bidrar så här, då är vi bra.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!