Vinter-OS i Sydkorea nästa år blir de första spelen där den oberoende antidopningsbyrån, Ita, är operativ. Det meddelar Internationella olympiska kommittén (IOK). Något IOK tidigare ansvarat för.

Ita kommer att bestämma vem som ska testas och när samt för vilka substanser.

Vi kommer att assistera i Pyeongchang men Ita har ansvaret. Så kommer det vara i Pyeongchang, om än i preliminär form, säger Richard Budgett, medicinsk ansvarig på IOK.

Planen är att Ita även ska ta över dopningstestandet från de internationella förbunden, men kommer inte att vara redo för uppgiften i februari, enligt Budgett.

IOK kommer att stötta Ita ekonomiskt de inledande åren, sedan ska den oberoende antidopningsbyrån stå på egna ben, hoppas IOK, genom att ta ut avgifter från de internationella förbunden.

Grundandet Ita har stött på kritik.

"Det skulle vara mycket mer tids- och kostnadseffektivt att investera i redan existerande oberoende antidopningsbyråer i stället för att spendera tiotal miljoner på en ny organisation som skapar en intressekonflikt", skrev iNado, de nationella antidopningsorganisationernas samarbetsorgan, i ett öppet brev i mars.