Förbundskapten för herrlaget, Eva Lindmark, skriver att bägge landslagen varit på plats i Kanade ett tag för att hinna anpassa sig och spela träningsmatcher. Hon rapporterar även att det sett riktigt bra ut inför turneringen som avgörs i Welland, alldeles i närheten av Niagarafallen.

I damlandslaget är Elin Ogeman och Vilma Skagerstedt kanotisterna från Linköpings KK. Ogeman har dessutom kaptensbindeln och är den som ska leda landslaget genom gruppspelet där man möter Nya Zeeland, Kanada, Schweiz och USA.

– Om tjejerna kan hålla fokus och jobba som ett lag finns en bra chans att komma topp tre i gruppen och ta oss vidare, säger damlandslagets förbundskapten Mats Lindmark.

Vilma Skagerstedt, tvåmålsskytten mot Kanada, fortsätter:

– VM är bland det allra häftigaste och speciellt i år där vi har alla förutsättningar att nå vårt mål om att bli topp tolv.

För den oinvigde kan kanotpolo verka en aning udda men inte för Skagerstedt.

– Det är bland det roligaste jag vet och min väg in i sporten var genom att vi fick testa det som en del i kanotskolan. Dessutom har jag spelat handboll hela livet och det här är lite som en kombination av de bästa världarna, säger hon.

För herrlandslaget väntar ett tuffare program då endast topp två avancerar till slutspel. I det landslaget har Linköpings KK kanotister på hela fyra av sju positioner. Det är nämligen Eugenio Patrone, Erik Malmborg, Joel Nåbo och Anton Höglund som kommer från Linköpings KK.