Nu börjar Sveriges jakt på en ny VM-succé

Vid VM för två år sedan nådde Sverige semifinal – så långt har handbollsdamerna aldrig tidigare gått i ett världsmästerskap.

Nu drar VM i gång i japanska Kumamoto och det här är det viktigaste att ha koll på inför dagens premiär mot Kongo-Kinshasa.

30 november 2019 05:02

Vad står på spel? Ett första steg mot en förväntad mellanrunda för Sverige. Blågult och Ryssland väntas göra upp om förstaplatsen i grupp D – där bakom skuggar värdnationen Japan. Kongo-Kinshasa, Kina och Argentina är de övriga tre lagen i gruppen. De tre främsta går vidare till mellanrundan och dit tar lagen med sig poäng från inbördes möten.

Enkel svensk seger? Kongo-Kinshasa är i VM-sammanhang en blåbärsnation och ett lag som Sverige ska slå. Lagen har dock aldrig stött på varandra. "Vi har inte stenkoll på dem, men vi har såpass bra koll att vi kan veta att vi är det bättre laget och att det är en match som vi ska vinna. Jag räknar med udda situationer, både i försvar och i anfallet, och att det inte är så organiserat över allt. Det i sig kan vara lurigt, men inte såpass lurigt att vi ska förlora", säger förbundskaptenen Henrik Signell.

Frågetecken? Spelmotorn Isabelle "Bella" Gulldén blev mamma i början av juli, men är nu tillbaka i landslaget. Frågan är dock i vilken form? Under hösten har hon varit med i sex matcher med klubblaget Brest och gjorde 20 minuter i en träningslandskamp mot Norge tidigare i veckan.

Saknas några stjärnor? Ja, kort innan VM kom beskedet att försvarsspecialisten och lagkaptenen Sabina Jacobsen är skadad och hon har nu genomgått en knäoperation. Även målvakten Johanna Bundsen (gravid) och storskytten Johanna Westberg (blev mamma i somras) missar mästerskapet.

Läget i truppen? Alla svenska spelare är friska och skadefria. Totalt är 18 spelare på plats i japanska Kumamoto, men målvakten Jessica Ryde och vänsternian Kristin Thorleifsdóttir får sitta på läktaren i premiären.

Hur gick det senast? Vid VM i Tyskland 2017 gjorde Sverige succé och gick till semifinal. Så långt har de svenska handbollsdamerna aldrig tidigare gått i ett VM. Till slut blev det en fjärdeplats efter förlust i bronsmatchen mot Nederländerna.

Sveriges trupp:

Målvakter: 1 Martina Thörn, 12 Filippa Idéhn.

Vänstersex: 4 Olivia Mellegård, 18 Marie Wall.

Mittsex: 7 Linn Blohm, 11 Johanna Forsberg, 19 Anna Lagerquist.

Högersex: 10 Mathilda Lundström, 24 Nathalie Hagman.

Vänsternio: 8 Jamina Roberts, 25 Mikaela Mässing.

Mittnio: 6 Carin Strömberg, 9 Melissa Petrén, 20 Isabelle Gulldén.

Högernio: 22 Hanna Blomstrand, 23 Emma Lindqvist.

Förbundskapten: Henrik Signell.

Kongo-Kinshasas trupp:

Målvakter: Cecilia Errin, Audrey Nganmogne.

Vänstersex: Clémence Matutu, Estel Memana.

Mittsex: Isaure Mosabau, Roseline Ngo Leyi.

Högersex: Vanessa Moesta.

Vänsternio: Hillary Ikondo, Lydia Musonda, Christianne Mwasesa, Laety Ombala.

Mittnio: Prescyllia Engala, Consolate Feza, Raïssa Yalibi.

Högernio: Carine Babina, Cynthia Liandja,

Förbundskapten: Célestin Mpoua.

Var? Park Dome, Kumamoto, Japan.

När? Avkast lördag klockan 12.30, svensk tid.

Vilka sänder matchen? TV6 och Radiosporten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Daniel Kihlström/TT