Östersund klarade 1–1 mot Hertha Berlin i Europa League-fotbollens gruppavslutning men det räckte inte att nå hela vägen fram och vinna gruppen. Athletic Bilbaos 2–0 borta mot Zorja Luhansk gav baskerna gruppsegern.

Självklart är jag besviken över att jag inte gjorde mål när det gällde. Men man får försöka zooma ut och se att vi gjort något bra, men just nu är det svårt att zooma ut, säger straffmissaren Nouri till Kanal 9.

Östersund gjorde det viktigaste jobbet hemma mot just Luhansk för två veckor sedan. Då säkrades en plats i 16-delsfinalspelet i februari.

Lottning i Nyon

Gruppavslutningen mot Hertha Berlin i ösregnet på Olympiastadion var allt annat än betydelselös. Poäng växlas alltid mot pengar och gruppseger kan – inte nödvändigtvis – ge ett något lättare motstånd när 16-delsfinalerna lottas på Uefas högkvarter i Nyon.

Östersund hade den där förstaplatsen helt i sin hand efter mittbacken Sotiris Papagiannopoulos ledningsmål i 59:e minuten. Men det där med att ett lag aldrig är så sårbart som omedelbart efter ett mål stämde dessvärre ännu en gång.

Bara tre minuter senare kvitterade Peter Pekarik sedan Östersund tappat bollen centralt på egen planhalva.

Sema fick straff

I det läget var oavgjort tillräckligt för att toppa gruppen, men när Aritz Aduriz gav Athletic Bilbao ledningen mot Luhansk i Lviv smet baskerna förbi i kraft av övertag i inbördes möten.

Med bara minuter kvar föll Ken Sema lätt. Straffen var högst tveksam, men det var inte Jonathan Klinsmann (jo, det är Jürgens son) i sitt agerande. Han gick åt rätt håll på lagkaptenen Brwa Nouris straff.

Vi hade chansen att komma etta, men jag hade tagit att gå vidare om någon hade sagt det innan gruppspelet startade, säger Nouri.

Bland de 15 tänkbara motståndarna i 16-delsfinal (av de seedade lagen kan Östersund inte få möta Bilbao) finns storklubbar som Atlético Madrid, Arsenal, Milan och Lazio. Emil Forsbergs Leipzig är också bland lagen som kan ställas mot Östersund i februari.

Så klart vill man ha mindre bra lag, så att man kan ta sig vidare. Men det är alltid kul med bra lag också, så får man försöka slå dem, säger Östersunds Saman Ghoddos till Kanal 9.

FC Köpenhamn, med Robin Olsen i målet, är andra nordiska lag kvar i turneringen. Seger hemma mot Sheriff Tiraspol var ett måste och seger blev det på Parken. 2–0 gav andraplatsen bakom Lokomotiv Moskva.