NHL öppnar för Malmö: "Fantastisk arena"

Göteborg i fjol, Stockholm i år och Malmö i framtiden?

Det är en möjlighet för NHL:s satsning på matcher i Sverige.

De har en fantastisk arena, säger David Proper, vicechef för NHL:s internationella satsning.

7 november 2019 12:11

På fredag och lördag möts Tampa Bay och Buffalo i två grundseriematcher i Globen i Stockholm som ingår i NHL:s internationella satsning och går under namnet "Global Series".

Där är Sverige och framför allt Stockholm en viktig del. Det blir match elva och tolv i ordningen i Globen, medan Göteborg hade sin första NHL-match i fjol.

Snart kan det vara Malmös tur.

Vi har varit där och tittat och de har en fantastisk arena. Just nu är det Stockholm, Göteborg och Malmö som är de tre svenska städerna på vår radar, men vi är öppna för andra också, säger Proper.

Fortsatt satsning

Matcherna utanför Nordamerika, på senare år enbart i Europa, kommer att fortsätta. NHL-kommissionären Gary Bettman väntas presentera nästa års planer vid en presskonferens på fredag kväll.

Europamatcherna är viktiga på många sätt. För det första är runt 30 procent av våra spelare från Europa och det är viktigt att ta hit dem och viktigt för deras landsmän att få se dem spela, säger Proper.

NHL ser också chansen att göra ishockeyn än mer populär och få sin egen marknad att växa runt om i världen.

Vi ser att våra tv- och mediasiffror ökar här i Sverige, vi säljer ut matcherna vi spelar här väldigt snabbt. Våra svenska spelare har alltid varit kända här, men är det ännu mer nu. Vi ser ett större intresse från företag och att folk härifrån vill åka till Nordamerika för att se matcher, säger Proper och fortsätter:
Vi har ett tajt samarbete med Svenska ishockeyförbundet och ligorna här och vi har sett att vår närvaro får en positiv effekt för alla, så det är inte så att NHL kommer hit och tar en bit av marknaden.

Oklart med OS

NHL vänder också blickarna mot Kina inför OS 2022 och har spelat ett antal träningsmatcher där. Proper säger att bråket mellan basketligan NBA och Kina under hösten inte haft någon inverkan på den satsningen.

Däremot är det högst osäkert om NHL kommer att medverka i OS 2022. Efter fem raka OS med NHL-spelare hoppade ligan av inför 2018 i Sydkorea.

Jag kan bara upprepa vad vår kommissionär sagt. Är OS ett bra alternativ för oss så är vi med, annars inte. Men inget är bestämt.
Fakta: NHL:s utlandssatsning

+ NHL har sedan premiären 1997 spelat 32 seriematcher utanför Nordamerika och elva av dem har gått i Sverige, tio i Globen i Stockholm och en i Scandinavium i Göteborg.

+ Från början fokuserade NHL på Asien med anledning av OS i japanska Nagano 1998. Mellan 1997 och 2000 spelades sex matcher i Japan. De första Europamatcherna spelades 2007 då Anaheim och Los Angeles möttes i dubbelmöten i London. Sedan dess har grundseriematcher spelats i Prag, Stockholm, Helsingfors, Berlin och Göteborg.

+ Första gången NHL spelade träningsmatcher i Sverige var 1980 när Minnesota och Washington mötte AIK och Djurgården i en turnering i Stockholm. De första grundseriematcherna på svensk mark spelades i Globen 2008 då Pittsburgh och Ottawa möttes i dubbelmöten.

+ Sedan 2017 går utlandsmatcherna under namnet "Global Series" och förutom helgens matcher i Stockholm möttes Chicago och Philadelphia i Prag i oktober.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Göran Sundberg/TT