Före tävlingen pratades det om kubanen Juan Miguel Echevarría och om han skulle kunna slå till med ännu ett monsterhopp, så som han gjorde förra året i Stockholm.

Det pratades om OS-mästaren Jeff Henderson från USA, världsmästaren Luvo Manyonga från Sydafrika och Europamästaren Miltiadis Tentoglou från Grekland.

När Diamond League-tävlingen var avslutad var det 23-årige svensken Thobias Montler som stod där med blombuketten och det största leendet. Och var den alla ville prata med.

"Grymt"

Han hade slagit alla storstjärnor och dessutom hoppat längre än sitt tidigare personbästa på 8,10 inte mindre än tre gånger. 8,13, 8,14 och 8,22 var tävlingens tre längsta hopp.

Det är en fantastisk känsla, att gå härifrån med en seger när det bästa motståndet är med. Det är grymt att ha det i bagaget, säger Montler.

TT: Det största du varit med om i karriären?

Det får jag faktiskt säga, det här motståndet är extremt bra och att gå ut och få till 8,22 och personbästa – det känns otroligt skönt.

På ett kylslaget Stockholms stadion var det Montler som tacklade kylan och vindarna bäst. Kanske hade han till och med en fördel av det minst sagt kyliga vädret som tycktes hämma konkurrenterna ordentligt.

De såg inte alltför glada ut, de gick och huttrade där inne. Jag är kanske lite mer van vid det så det kan ha varit till min fördel, absolut, säger Montler.

Firar med vaniljlängd

8,22 kom i Montlers andra hopp, och han passerar därmed Mattias Sunneborn som ny Sverigetvåa genom tiderna. Montler har nu bara Michel Tornéus framför sig på 8,44.

Men även det svenska rekordet är inom räckhåll för Montler. I säsongsöppningen nyligen hoppade han 8,43 – dock i för stark motvind.

Att kunna ta med det från förra veckan, det visar att jag fick med min känsla till i dag, säger Montler.
Träningen har funkat precis som vi velat, inga skador och vi har kunnat följa planeringen.

Succén på Stadion ska naturligtvis firas.

Jo faktiskt, jag och Andreas Kramer köpte en vaniljlängd. Vi sa att om båda gör bra ifrån sig så blir det en vaniljlängd, som ligger på rummet.