Luleås Lundkvist firade rekord med seger

19-årige Nils Lundkvist fixade assisten som gjorde honom till poängbäste juniorback i SHL genom alla tider.

Och Lundkvists rekordkväll slutade på bästa sätt eftersom hans Luleå besegrade Växjö med 3–1 på bortais.

Det känns förstås coolt, säger den unge Luleåbacken.

25 februari 2020 21:23

De tre tidigare mötena mellan de båda lagen hade alla slutat med seger för hemmalaget. Frågan gällde om serieledande Luleå skulle bryta den sviten då match fyra lagen emellan den här säsongen spelades i Växjö. Norrbottningarna fick i alla fall en drömstart på matchen då Emil Larsson samt Noel Gunler gjorde varsitt tidigt mål och fixade bortaledning med 2–0.

Första tio minuterna tycker jag vi dominerade totalt, vi skapade en drös farliga lägen då, säger Nils Lundkvist.

Nytt rekord

Lundkvists assist på Gunlers mål, den unge Luleåbackens 25:e poäng för säsongen, betydde att 19-åringen nu är poängbäste juniorback någonsin i SHL, en poäng före Tim Erixon som den här aftonen spelade i motståndarlaget Växjös tröja.

Det var inte något jag hade kunnat tro före säsongen. Det är superroligt, många fantastiska backar har spelat i den här ligan. Man får vara lite stolt, det känns sjukt kul, säger Nils Lundkvist som i nyligen avgjorda Beijer Hockey Games debuterade i Tre Kronor.

Lundkvist, som är systerson till Luleås backlegendar Jan Sandström, hyllar kollegan i första backpar, rutinerade lagkaptenen Erik Gustafsson.

Jag tycker att jag kom in i säsongen bra och hittade snabbt en bra kemi med Erik. Han är kanske seriens mest kompletta back, jag har skickat några lösa passningar till honom som han skjutit direktskott i mål på.

Ett slutspelsjagande Växjö såg ut att ha fått gott gry av en tidig time out och skruvade upp trycket mot Luleåkassen, men fick inte lön för sin offensiva möda.

De tog över, säger Nils Lundkvist om den förändrade matchbilden.

Bortdömt reduceringsmål

Växjö jobbade hårt för att komma i närkontakt, men Luleå spelade skickligt på sin ledning och skapade även en och annan chans till att utöka den. Jesper Sellgrens mål för Luleå tidigt i den tredje perioden var blytungt, men Växjös Fredrik Karlström reducerade till 1–3 på straff.

Kort senare satte Karlström ytterligare en puck i nät, men målet godkändes inte efter videobedömning. Luleå avgick med segern och fortsätter toppa serietabellen i suverän stil.

Vi gjorde en rätt solid tredje period, sammanfattar Nils Lundkvist avslutningen på matchen.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ola Karlman/TT