Löfven om VM: "Skeptikerna har fått ge sig"

VM kommer att innebära en boost både för damfotbollen och för jämställdheten.

Det tror i alla fall Sveriges statsminister.

Jag hoppas att det blir en ännu snabbare utveckling mot att damerna får likvärdiga villkor som herrarna, säger Stefan Löfven (S).

7 juli 2019 09:02

Miljoner svenskar har följt fotbolls-VM från tv-soffan och flera tusen har varit på plats i Frankrike för att heja fram Sverige. Sett över hela världen talar det mesta för att man kommer att nå prognosen på över en miljard tittare – tv och strömningstjänster kombinerat – totalt för mästerskapet.

VM är en milstolpe för damfotbollen och mästerskapet kan ge positiva följdeffekter, säger Stefan Löfven.

Jag tror att det betyder att betydligt fler ungdomar och barn får fler förebilder som fotbollsspelare.
Och jag hoppas att det blir en ännu snabbare utveckling mot lika villkor, då tänker jag också finansiellt, att damerna får likvärdiga villkor som herrarna.

Och Frankrikes president är av samma åsikt. Han tycker mäns och kvinnors inkomster "progressivt ska mötas".

När man tittar på tv-publiken och åskådarsiffrorna på läktarna så upplever man en revolution och det börjar närmas sig siffrorna för mäns fotboll, sade Macron i samband med söndagens final skriver AFP.

Färre skeptiker

Att det svenska landslaget nådde så långt som det gjorde – till ett överraskande VM-brons – är dessutom glädjande på ett blågult plan.

Jag tror att fotboll i sig, inte bara damfotboll, blir ännu mer attraktivt. Det här svenska lagets framgångar kommer naturligtvis att märkas. Det kommer att bli fler små som går fotbollsskola och det kommer att bli fler förebilder.

Stefan Löfven säger att damfotbollen har legat honom varmt om hjärtat länge. Han tror också att kvaliteten på sommarens VM gör att skeptikerna blir allt färre.

"Otroligt hög klass"

När det började minns jag att det var många som var skeptiska. Jag har alltid varit av den uppfattningen att det inte spelar någon roll om du är kille eller tjej, du kan naturligtvis spela fotboll, säger Stefan Löfven.
Det är många som har varit skeptiska, men de har ju fått ge sig med tiden. Det är otroligt hög klass på den här fotbollen.

Ett mästerskap som det här kan också hjälpa till att öka jämställdheten överlag i samhället, säger han.

Jag tror definitivt att det bidrar. Om man ser klassen på den här fotbollen så är det nog fler som förstår att man inte måste vara man för att spela väldigt bra fotboll. Tjejer gör det också. Kvinnor gör det.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lasse Mannheimer/TT