Det ska sägas direkt; en del av hemsidorna innehåller inte särskilt mycket information om banstatusen. Eller så är uppgifterna svåra att hitta.

Men det vi kunde konstatera var att sju klubbar (se faktarutan) öppnat sina anläggningar fullt ut. Några andra är på gång till slutet på veckan medan det inte gick att hitta några uppgifter alls på några.

Mattias Wulff är course manager vid Ombergs Golf Resort. De öppnade sin bana i fredags och märkte redan då ett bra tryck från spelsugna gäster.

– Fredagen och helgen har varit bra. Det var många som ville ut direkt och under lördagen var det ju också väldigt fint väder.

Han säger att Ombergs bana, precis som många andra i länet, klarat vintern bra.

– För vår del ser det väldigt bra ut. Vi lyckades göra en bra invintring i höstas och sen var vädret och kylan på vår sida. Vi fick ner lite tjäle i greenerna innan snön kom och isolerade. Den lilla is som fanns i backen var ganska porös vilket gjort att den haft mycket syre i sig. Det har varit också varit gynnsamt.

Så vad ser du för golfsommar framför dig?

– Jag tror att den kommer bli väldigt bra. Vi här på Omberg är beroende av att kunna bjuda på en bra anläggning med en bana i gott skick eftersom de som spelar hos oss till största delen består av greenfeegäster. Och den här sommaren ser ut att kunna ge oss förutsättningar att bjuda på väldigt bra förhållanden.

Några storsatsningar på gång på banan?

– Inte på själva banan, mer än att vi jämnar ut några tees. Däremot satsar vi på en helautomatisk range där både klippning och bollplockning kommer ske helt per automatik. Det gör bland annat att hela vår personal kan arbeta ute på banan hela tiden. Dessutom finns det en tydlig säkerhetsaspekt i att slippa ha folk ute på rangen.