Trots underläge med 1–4 och 3–5 kunde Linköpingslaget vända till seger i förlängning, 7–6 (1–1, 0–3, 5–2, 1–0) mot Dalen. Det betyder reducering till 1–2 i matcher och matchserien lever.

Glädjen var vild på banan och på läktare i Linköpings sporthall.

Oskar Seth gjorde både 6–6 i slutet med uttagen målvakt och 7–6-målet i förlängning.

– Vi är pinsamt dåliga i två perioder, men vi får upp farten i matchen och det är så skönt att vi får avgöra tillsammans, jublade Seth efteråt.

Martin Karlsson, som väckte liv i Linköpingslaget med sin bullrighet och vilja, sade:

– Vi börjar agera och göra någonting själva, i stället för att reagera, sade Karlsson som uppenbart njöt av att vara i centrum i dramat.

Hur lång tid tar det för dig att bli människa igen efter en sådan här urladdning?

Artikelbild

| Max Wahlgren försöker hota för Linköping, men stoppas av Dalens back Ludwig svensson och målvakt Måns Parsjö-Tegnér. Libk vann med 7–6 i ett nytt suddendrama.

– Hur lång tid? Det är ju här man är människa, log Martin Karlsson.

Det var spänning i luften, nervöst på både banan och på läktare. Förlust även i match tre var det ingen som trodde att Linköping skulle ta sig vidare till semifinal från.

Det här var en SM-kvartsfinal där det i första perioden var svårt att se vartåt vinden blåste.

Libk fick fördel at Matej Jendrisaks powerplay-mål till 1–0, men kort efter kunde Dalen spela fri Sebastian Degeryd som sköt 1–1.

Matchen stod och vägde med ett Libk som fortsatt hade svårt att få i gång den där omtalade slutspelskänslan. Tränaren Johan Astbrant försökte bidra på bänken med något utbrott efter baklängesmålet, men annars var det glest med känslor.

I andra perioden fortsatte det att väga jämnt mellan lagen, men Libk hade svårt att skapa heta chanser och svårt att skapa något tryck framåt.

Det var logiskt när Dalen tog kommandot, först Johan Larssons 2–1-mål och sedan två snabba till 3–1 och 4–1 i slutet av perioden. Då hade Dalen haft ett stolpskott också och var fullt rättvist i ledning.

Dalen var rappare, gjorde färre misstag och vann närkamperna.

I tredje perioden gjorde Libk försök att komma tillbaka, anfört av den store kämpen Martin Karlsson som det smällde i sargerna kring.

2–4 och 3–4 kom, till hemmapublikens stora jubel.

Men så som mycket annat i matchserien så var det slumpens skörd som gav Dalen ett nytt initiativ. 5–3-målet en lös långboll som smet in i Robin Laakso ena hörn, lågt. En riktig mental käftsmäll för Libk som trots det inte ville ge vika.

4–5 kom av Oskar Hovlund och 5–5 av Max Wahlgren.

Då gjorde Ketil Kronberg, norske skyttekungen, med en backhand bakom ryggen 6–5.

Libk tog ut målvakten och replikerade med en 6–6-kvittering av Oskar Seth. Det blev slutresultatet trots chanser för båda lagen.

I förlängningen var det möjligheter åt båda håll, flest skott av Linköping.

Det var en fin kombination som ledde fram till Oskar Seths 7–6-mål, på pass från Oskar Hovlund.

Libks tränare Johan Astbrant lyste det om efteråt, nu fick han njuta av en seger lika skön som det var jobbigt att förlora i torsdags.

– Vi är nere för räkning, men har en grym karaktär i gruppen. Vi faller igenom i andra perioden, men kommer tillbaka. Vi är bättre i tre av fyra perioder och det är deras monster, Måns, i mål som håller kvar dem i matchen, sade Johan Astbrant.

Dalens tränare Jonatan Brolin tyckte att hans lag gjorde en ganska bra bortamatch.

– Vi har kontroll till 2–4, sedan tippar det över till Linköping. Vi kommer inte upp i press, menade Brolin.

Match fyra i kvartsfinalserien spelas nu i Umeå på fredag kväll, 29 mars. Allting lever i allra högsta grad.

Målen, första perioden: 1–0 Matej Jendrisak, 1–1 Sebastian Degeryd. Andra perioden: 1–2 Johan Larsson, 1–3 Jonas Svahn, 1–4 Linus Holmgren. Tredje perioden: 2–4 Martin Karlsson, 3–4 Oskar Seth, 3–5 Mattias Wallgren, 4–5 Oskar Hovlund, 5–5 Max Wahlgren, 5–6 Ketil Kronberg, 6–6 Oskar Seth. Förlängning: 7–6 Oskar Seth.

Publik: 967.