ishockey

Det var den 15 april 1999 Linköping HC gick upp i elitserie för första gången i Mora ishall. Den här dagen var dock inte lika glädjefylld för Linköping. En tappad 2–0-ledning, ett bortdömt mål på övertiden och en förlust efter straffar blev det som satte tonen.

Mora började med en hård press och förde spelet till en början med några vassa målchanser. Jonas Gustavsson fick rädda flera skott när Mora tog kliven in framför mål. Men ju längre perioden gick desto mer började Linköping komma in i matchen. Efter drygt fem minuter spelade hade Dan Pettersson ett bra läge men där pucken hamnade över mål. I slutminuterna fick Filip Karlsson ett läge med ett i princip öppet mål och sekvensen efter var Broc Little där, nära på att styra in den bakom Janne Juvonen i Moras mål. Det var en fartfylld period med lägen för båda lagen men trots det stod det 0–0 när det var dags för den första pausen i matchen.

I andra gick det snabbt för LHC att ta ledningen. De fortsatte med sitt tryck från slutet av den första perioden och den här gången hittade pucken till nät. Lukas Bengtsson levererade en pass bakom Moramålet fram till Joe Whitney vid blålinjen som sköt mot mål. Framför målet stod Andrew Gordon som styrde in pucken till 1–0. Det blev sedan flera lägen för LHC när Moramålvakten inte fick tag i pucken och den hamnade fri framför målet flera gånger om. Men de lyckades inte få in pucken. Men med drygt en minut kvar av den andra perioden klev Broc Little ut från utvisningsbåset och fick en perfekt pass levererad av Derek Roy. Han hamnade därmed i ett friläge och satte 2–0. Trots fyra minuters spel i boxplay var det ändå Linköping som dikterade spelet och också gjorde målen.

I tredje hade Linköping en bra kontroll och det kändes inte som Mora kom riktigt nära. Men med drygt sex minuter kvar kom 1–2-målet genom Ryan Johnston. Bara minuten senare kom också 2–2 när den tidigare målskytten dribblade igenom LHC-försvaret och la en öppnande passning till Michael Haga som satte 2–2. Hemmalaget fortsatte vara heta och hade hittat ny energi efter sina två mål. De gick för tre poäng och pressade LHC hårt, men tiden tickade i väg.

Istället blev det förlängning och Andrew Gordon gjorde ett mål genom att trycka in både målvakt och puck i mål. Men målet blev bortdömt just på grund av att han störde målvakten innan pucken gick in. Det svängde fram och tillbaka och Gustavsson gjorde några fina räddningar. Förlängningen tickade också förbi och till slut. I straffläggningen var det till slut Michael Haga som fick göra det matchvinnande målet och LHC slarvade bort tre poäng.