När SHL Awards delas ut i Stockholm på onsdagskvällen prisades LHC-backen, som till hösten flyttar till schweiziska Lausanne, som årets back 2016. Jonas Junland fick ta emot priset i direktsändningen i C more.

– Jag har inte fått så många priser tidigare. Jag är glad och stolt, men hade hellre sett att laget tagit SM-guld, sa Junland, som vann omröstningen före Skellefteås Niclas Burström och Frölundas Henrik Tömmernes.

Vinnarna i SHL Awards utses av en jury bestående av SHL:s 14 huvudtränare och lagkaptener samt av 28 utvalda ishockeyprofiler och journalister representerade från såväl riks- som lokalmedia.

– Junland har fått bredden och är stark både offensivt och defensivt, sa tv-experten Petter Rönnqvist.

Motiveringen:

"Jonas Junland har vuxit till en fantastisk tvåvägsback hos östgötarna. När mannen med det vidväxta skägget får upp farten har han nästintill varit omöjlig att få stopp på. Han fick ett stort förtroende och var viktig i såväl numerärt underläge som överläge. Loggade många minuter per match och slutade, med 30 poäng, fyra i backarnas poängliga."

LHC:s Dan Tangnes var nominerad som en av tre tränare, men där gick priset till Skellefteås Hans Wallson.

Övriga vinnare i de olika jurykategorierna:

Årets målvakt: Lars Johansson, Frölunda. Forward: Patrick Thoresen, Djurgården. Årets rookie: Ludvig Rensfeldt, Rögle. Årets MVP: Thoresen.