Efter en skakig inledning i SDHL var det många som var frågandes till om Evelina Suonpää skulle kunna fylla ut kostymen efter Florence Schelling. Men ju längre säsongen gick desto bättre och stabilare blev hon mellan stolparna. Efter ett riktigt starkt målvaktsspel i semifinalen mot Modo kom nästa fråga: Skulle hon klara av pressen i en final mot ett favorittippat Luleå?

Hennes svar?

Att hålla nollan mot norrbottningarna i den första finalmatchen.

Artikelbild

– Jag tycker inte om att prata bara om mitt egna spel utan vi som lag steppade upp ordentligt. Vi har gjort det under hela slutspelet. Hela laget gjorde det så bra och laget gjorde det väldigt enkelt för mig i målet. Luleå hade några chanser men vi spelade riktigt riktigt bra, säger Suonpää exalterat efter 3–0-segern.

Hur är självförtroendet just nu?

– Jag känner mig självsäker. Det är väldigt enkelt att spela bakom ett lag som det här. Vi har gått ihop som grupp. Det är fortfarande mycket jobb kvar att göra men det känns bra. Jag har ett bra självförtroende, säger LHC-målvakten bestämt.

LHC hade en trevande start på säsongen. Men nu är det som natt i jämförelse med inledningen.

– I början av säsongen kändes det som att alla sökte efter sitt egna spel och vi hade en del problem, vi jobbade oss igenom det och nu är vi riktigt starka.

Stjärnspelaren LaraStalder blev skadad och med några sena värvningar var det mycket frågetecken inför slutspelet. Men på kort tid har spelarna som kommit in sent hittat sina roller.

– Det är jättesvårt att ge en förklaring på varför det gått så bra. Ibland bara klickar det. Vi har även fått in Susanna Tapani i laget som ger mycket fart till vår förstakedja. Allt tillsammans gör det. Vi har tre riktigt starka kedjor, säger Suonpää.

Varför var det ni som tog hem den här matchen?

– Vi gjorde tre mål och de gjorde inga mål, säger Suonpää retsamt och fortsätter:

– Vi var alltid först på pucken, åkte riktigt mycket skridskor och jobbade hårt som ett lag.

Nu kommer ett revanschsuget Luleå till Linköping i helgen för att spela match två och tre under helgen.

– De kommer att komma ut riktigt starkt i nästa match. Det här är den första matchen de förlorar i slutspelet så vi måste vara beredda på vad de kan komma med. Men vi måste fortsätta fokusera på vårt egna spel och åka mycket skridskor. Det är allt.

Skönt att få spela hemma?

– Ja, det är riktigt skönt. Min mamma och pappa kommer och kollar. Det blir riktigt roligt. Jag hoppas att det blir mycket publik.