Första beskedet – om stjärnans skada.

Linköping HC sjunker som en sten i SHL-tabellen – och kan på söndag vara utanför slutspel.

16 februari 2019 22:14

– Så är det ju och det vet vi om. Det enda vi kan göra är att kriga vidare. Det är tio matcher kvar, sa Tommy Jonsson, tränaren.

Form- och hemmastarka Färjestad mot form- och skadeförsvagade LHC lät på förhand som en mer eller mindre gjuten etta och så blev det. Det blev 3–0 (1–0, 1–0, 1–0) för serieledaren i Löfbergs arena och det var inget snack.

– Första perioden var bra och vi gjorde ändå ett tappert försök i tredje perioden. Men vi hade behövt något som studsade med oss, gjort ett mål och fått energi av det, sa Tommy Jonsson.

Utöver alla tidigare skador fick han nu också klara sig utan lagkaptenen och anfallsstjärnan Broc Little som åkte på en överkroppsskada på träningen i fredags. Hur allvarligt är oklart.

– Vi har inte fått något läkarbesked där. Vi får avvakta och se vad undersökningen ger, sa Jonsson.

Det blev femte raka segern för Färjestad – och tredje raka förlusten för LHC. Av nio möjliga poäng under veckan efter landslagsuppehållet har det bara blivit en och tar Rögle poäng mot HV på söndagen är Linköpingslaget hastigt och olustigt elva och utanför slutspel.

– Den här matchen är inte så mycket att säga om. Färjestad är riktigt bra och spelar med stort självförtroende. Det är framförallt förlusterna mot Mora och Rögle som svider. Det är klart att en poäng på den här veckan är alldeles för lite. Det tycker vi också, sa Jonsson.

LHC inledde piggt och skapade en del framåt.

Men inga mål.

Inte förrän Färjestad efter halva perioden vände spelet och Marcus Nilsson spräckte nollan i Karlstad. Det var ändå 20 godkända LHC-minuter, medan det inte alls såg så ut i andra perioden.

Då var det hemmalaget som dominerade.

Stort.

Johan Ryno styrde in 2–0 och det kunde ha varit mer när LHC spelade alldeles för svårt, körde fast och hamnade under stort tryck.

– En jobbig period. Vi var för slarviga i spelet med pucken och fick många långa anfall på oss, sa Tommy Jonsson.

LHC försökte flytta fram positionerna i slutperioden, men det blev inte många heta chanser och ens skott mot Markus Svensson i hemmamålet, som höll nollan för tredje matchen (!) mot LHC under säsongen.

Färjestad spelade stabilt på ledning, anföll inte mer än vad som behövdes, men hade koll på läget. Med målvakten Jonas Gustavsson utplockad avgjorde Joakim Nygård definitivt i tom bur.

– Vi försökte, men kom inte åt Färjestad som spelade bra försvarsspel. Vi gjorde ett försök, men det blev inte så många skott, sa Tommy Jonsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Bergsten