Får man be om fler rivalmöten?

Det är snart jul. Då kan man väl få skriva upp saker på en önskelista? Som fler derbymatcher och rivalmöten.

16 november 2017 22:15

Det fanns en tid när 6 868 åskådare i prestigemötet mellan LHC och HV hade mottagits med en axelryckning och en suck.

Nu?

Efter en publikmässig vandring i mörker överlägset bästa siffran för säsongen i Linköping.

SHL-hockeyn har stora bekymmer med att få folk till sina matcher och lösningarna, om det nu ens finns några, är lika många som dem du frågar. Jag ska inte för femtieelfte gången lista en massa förklaringar, men kan inte låta bli att komma med åtminstone ett konkret förslag som slår mig när jag står i Saab arena och rycks med i den sköna stämning som råder.

Satsa på fler derbymatcher.

Ge oss fler rivalmöten.

Man kan säga att det är för mycket av transportsträcka, men det är inte så enkelt att en massa streck löser alla bekymmer. Senare säsongsstart? Gärna det, men ingen ska tro att det heller förändrar så mycket.

Däremot betyder något vilka lag som spelar.

Jag inser att det finns ett rättvisedilemma som är svårt att acceptera med så många miljoner på spel och att det med 14 lag kan bli svårt att hitta rätt upplägg. Men till skillnad från många andra idrotter befinner sig elithockeyn i underhållningsbranschen och fler derbymatcher mellan seriens värsta rivaler (gärna back to back, två dagar i rad hemma och borta som nu, det ger ytterligare nerv och puls) är en väg att gå.

Vissa lag kan vara hur bra som helst. De kommer aldrig att locka lika mycket folk i Linköping som HV. Som Skellefteå i Luleå. Eller som Frölunda i Karlstad. Jag antar att det är samma sak i Norrbotten och Västerbotten. Fast tvärtom.

Alla möter alla, men inte lika ofta. Satsa på geografiskt indelade pooler där LHC oftare möter HV och Färjestad än Skellefteå och Karlskrona. Som i NHL, men inte lika tydligt. Det löser naturligtvis inte alla problem, det är betydligt mer komplext än så, men det kan hjälpa till för att öka intresset och anpassa produkten efter kundens behov.

För det är ju så att bra fart på läktarna också ger bra fart på isen. Och tvärtom. Påfallande ofta går det där hand i hand.

Matchstraffet på Andrew Gordon? Tja, jag tror inte för ett ögonblick att det var illa menat, men det var en onödig satsning, det såg verkligen inte snyggt ut och risken är uppenbar att kanadensaren nu får se ett antal matcher från läktaren.

Och det går inte att säga att det är fel.

LHC-insatsen mot HV? Bra. Långa stunder riktigt bra. Men inte tillräckligt bra för att komma undan med den seger som det faktiskt borde ha blivit.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Bergsten