Det fanns en tid när alla ishockeyspelare gjorde samma saker under vår och sommar. Oavsett spelstil, kroppstyp och ålder. Men sedan några år är försäsongen betydligt mer individanpassad och under de senaste åren har Linköpings HC valt att bedriva träningar på is året om. För dem som vill – och för dem som behöver.

Målet: att nöta på detaljer och sånt som inte görs så ofta när de mer traditionella och laginriktade ispassen som vanligt drar i gång i slutet av juli eller början av augusti.

Almen Bibic gillar det.

Artikelbild

– Skönt att ha fokus på några grejer som är viktiga för mig och som jag kommit överens om Klas (Östman, assisterande tränaren) om. Förhoppningsvis gör det mig till en bättre spelare. Vi nöter och nöter och så får vi se om det händer nåt.

– Tidigare har man väl kört med några polare i Leksand, men det är första gången som jag är på is på det här sättet så här års. Det gör att det blir extra kul att komma hit på tisdagar och torsdagar, säger han.

Med tillägget:

– Tittar du på nästan alla andra idrotter...det är inte så att fotbollsspelare inte rör en boll när de har uppehåll. Den är med överallt. Eller en golfspelare slutar inte att slå bara för att det är några månader utan tävling.

25-åringen, med rötter i det forna Jugoslavien, uppväxt i Rättvik och förra hösten värvad från Rögle, ler. Om han är tuff och stundtals elak på isen är han precis tvärtom utanför. Hur trevlig som helst.

Och ärlig.

Som när han ska beskriva försäsongsträningen:

– Vissa grejer är ju...jag brukar säga att det är inte alltid roligt att träna, men det är alltid roligt att bli bättre. Jobbiga konditionspass är inte så skoj, det kan man inte säga, men det är en skön känsla efteråt. Man vet att det är viktigt för att hålla igång sin egen maskin där inne i kroppen.

– Sen har du innebandy och sådana aktiviteter. Det är intensivt och smäller rejält. Det är bara kul.

Han ser förväntansfull ut inför det som väntar.

– Det ska bli jätteroligt och nu har jag fått vara med från början också. Jag vill ta nästa kliv och tränar hårt för att göra det. Det är bara att titta på hur många andra backar som har utvecklats mycket här.

När lagkompisarna lämnat isen för att förbereda sig inför nästa förmiddagsaktivitet dröjer han sig kvar.

Samlar ihop puckarna.

Skjuter.

Skjuter igen.

Om ett par veckor är väntar semester från den kollektiva träningen.

– Man kanske kan ta några dagar helt ledigt från träning och tider. Sova och äta gott och ligga på en strand. Det kan bli en utlandsresa, vi har pratat lite om Kroatien och Dubrovnik. Det är fint där.

Och så lite fotbolls-VM på tv?

– Ja, det är fantastiskt. Nu har man en anledning att säga till frugan att man ska sitta framför teven. Haha.