Andra raka SM-guldet för några veckor sedan – och nu kan Linköpings FC hyllas ännu mer. På måndagskvällens gala i Globen har flera med LFC-anknytning mer eller mindre stora chanser att få ta emot priser.

Inte minst nämns Kosovare Asllani som det kanske hetaste tipset att få ta emot Diamantbollen, som Sveriges bästa damspelare under 2017. Hedvig Lindahl, Jessica Samuelsson, Nilla Fischer och Stina Blackstenius är andra namn som nämns i sammanhanget – och där har samtliga har ett förflutet i Linköping.

Samuelsson, numera med Arsenal som klubbadress, har chansen att bli årets back, Asllani är tillsammans med lagkompisen Claudia Neto nominerad bland årets mittfältare, Stina Blackstenius (nu i Montpellier) kan bli årets forward, Tove Almqvist är en av tre som kan bli årets genombrottsspelare i allsvenskan och Kim Björkegren borde rimligen ligga bra till för att bli årets tränare.

Ni ser själva alla nomineringar i faktarutan här intill.

Vägen till måndagens galaföreställning har varit allt annat än spikrak. Efter att det svenska damfotbollslandslaget inte fått till ett nytt avtal med svenska fotbollförbundet så valde landslagsspelarna och spelarföreningen att vidta drastiska åtgärder.

Förra söndagen offentliggjordes uppmaningen att bojkotta den kommande fotbollsgalan.

– Spelarna har markerat och vill inte gå på en fest när de inte kan komma överens. Tjejerna har visat rätt så tydligt att de inte är på galahumör när de inte kan komma överens trots att förhandlingarna pågått så länge, sade spelarföreningens vice ordförande Caroline Jönsson till TT då.

Svenska mästarna Linköping, som ska hyllas på måndagens gala, valde även dem, likt många andra, att ta sina landslagskollegors sida.

– Allt är upp till förbundet. De vet vad vi vill och vi vet vad vi är värda och vad vi begär. Det är ingen som sitter på ett kontor som ska bestämma vad vi är värda. Vi kommer inte på Fotbollsgalan om ni behandlar oss såhär, sade landslags- tillika LFC-anfallaren Marija Banusic.

Varken Banusic eller övriga landslagsspelare skulle dock behöva göra skäl för bojkotthoten då det inte dröjde länge innan parterna enades om ett avtal.

”Det har varit en lång process för alla parter. Jag är glad att vi nu kan gå vidare och fokusera på det sportsliga. Nu ser vi alla fram emot en fantastisk fotbollsgala där svensk fotboll ska hyllas” sade Caroline Seger till fotbollförbundets hemsida efter att de lyckats med sin kamp.

Så det som återstår nu är helt enkelt de hyllningar som kommer att ske på måndagens gala.

Och framförallt återstår tiotusenkronorsfrågan: Vem vinner guldbollen och diamantbollen, priserna till bästa herr- och damspelare under det gångna året?

Kosovare Asllani är en av favoriterna till diamantbollen, vars mottagare är sedvanligt svår att förutse. I år är det dock svårt även att sia vem som vinner herrarnas pris.

2005 tog Zlatan Ibrahimovic emot sin första guldboll, priset som Sveriges bästa fotbollsspelare under det gångna året. Fredrik Ljungberg hann slinka emellan med en seger året därpå men därefter har priset stavats med ett Z.

I år har dock guldbollsprenumeranten Zlatan Ibrahimovic till stora delar fått säsongen förstörd av en korsbandsskada, även om han så sent i helgen hann göra comeback. Lägg därtill ett landslag, utan just Zlatan Ibrahimovic, som överträffade alla förväntningar när de bokade en plats till kommande VM-slutspel.

Så vem är egentligen favorit i år?

Emil Forsberg är en som nämns av både medspelare och experter som en het kandidat efter sina insatser i både landslaget och i tyska klubblaget Leipzig. Andreas Granqvists heroiska mittbacksinsats i Milano har stärkt även hans aktier.

Sedan får man, trots allt, aldrig räkna bort Zlatan Ibrahimovic.

Han kommer dock inte vara på plats för att ta emot ett eventuellt pris.

– Zlatan behöver koncentrera sig på onsdagens Champions League-möte med Basel, och kommer därmed inte vara på plats i Globen under Fotbollsgalan nu på måndag, säger Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till Aftonbladet. (Corren-TT)