LFC måste spara – för att klara miljonkravet

Linköpings FC måste minska sina kostnader under säsongen. "Men det blir inga drastiska förändringar i spelartruppen", säger ordföranden Paul Lindvall.

10 maj 2019 15:30

LÄS MER: LFC gör miljonförlust: "Det är tråkigt"

2017 gjorde LFC en liten vinst på drygt 50 000 kronor och det egna kapitalet nådde för första gången över 100 000 kronor. Men efter 1,4 miljoner minus under 2018 krävs nu ett budgeterat överskott på nästan lika mycket för att klara kravet inför kommande säsong.

Klubben är just nu inne i ett så kallat kontrollår och var nyligen på besök på hos Svenska fotbollförbundets licensnämnd för att presentera sin åtgärdsplan. Och Paul Lindvall bekräftar att det kommer att ske förändringar, av allt att döma redan före sommaren.

– Vi behöver öka våra intäkter och där finns en hel del pilar som pekar i rätt riktning. Samtidigt är det ingen hemlighet att vi även måste titta på administration och spelarbudget. Men så mycket är klart att det inte blir några drastiska förändringar i spelartruppen. Vi ska även efter sommaren ha ett lag som är bra nog för att vinna allsvenskan. Det är vi tydliga med, säger Lindvall.

Så vad kan det då bli för besparingar? Finns det risk för uppsägningar?

– Vi har ett styrelsemöte om några veckor och jag vill inte föregripa det. Vi är skuldfria och det pekar mot ett överskott, men kan bli ytterligare åtgärder för att nå våra budgeterade 1,3 miljoner. Vi tar läget på största allvar.

Finns det något annat ni kan göra?

– Att sälja arenanamnet finns fortfarande med i bilden. Det krävs en del formella beslut av kommunen, men det skulle kunna vara ett alternativ till efter VM.

LÄS MER: Lindvall vill ta LFC åter till toppen

Paul Lindvall kallar det för upprörande att de allsvenska klubbarna inte får någon ersättning alls för spelare som är i väg på landslagsuppdrag. Till sommarens VM blir det dock en viss ändring och där kan LFC åtminstone räkna in pengar som inte funnits tidigare.

Samtidigt är målet att öka publiksnittet från 700 åskådare till 1 000, men de inledande matcherna på Linköping arena har bara lockat hälften av det. Nu väntar närmast ännu ett tippat bottenlag, Kungsbacka, på lördagen.

– Rent intäktsmässigt står publikintäkterna för en relativt liten del. Med det sagt arbetar vi för att på olika sätt öka intresset. Det är trist att inte fler verkligen har upptäckt vilket starkt lag som vi har, men är medvetna om att det inte räcker med bra spelare och bra fotboll.

– Vi har ännu inte mött mer publikdragande lag om Rosengård, Göteborg och Piteå och jag tror att vi med god marginal kommer att ta oss över tusenstrecket. Det är jag inte orolig för, säger Paul Lindvall.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Bergsten