Landslagsdebutanten: "Jag är chockad"

I fjol spelade Emma Kullberg i elitettan. Nu är hon en av nykomlingarna i Peter Gerhardssons trupp till EM-kvalpremiären mot Lettland i september.

Då kan hon göra landslagsdebut som 27-åring.

Det känns jätteroligt. Jag är chockad, säger hon.

13 augusti 2019 15:41

När förbundskapten Peter Gerhardsson läste upp Emma Kullbergs namn över försvarare som är med i den EM-kvaltruppen var många förvånade – 27-åringen har inte figurerat i landslagssammanhang tidigare.

Även Kullberg själv var förvånad.

Det kan man säga. Jag fick reda på det samtidigt som alla andra, säger hon.

TT: Du visste ingenting före truppen togs ut?

Nej.

"Ser mod och karaktär"

Med Nilla Fischer borta på grund av skada fanns en lucka på backsidan i truppen när det svenska fotbollslandslaget i september kvalspelar mot Lettland på bortaplan. Platsen gick till Kullberg som varit en bidragande faktor till att nykomlingen Örebro krigar bland topplagen i damallsvenskan.

Enligt Kullberg är hennes styrkor snabbheten, spelförståelsen och tryggheten med bollen. Förbundskapten Gerhardsson var inne på samma linje när han presenterade truppen.

Det som vi tycker är intressant är dels snabbheten, men vi ser också ett mod och en karaktär, att hon vågar vara i en mot en-situationer defensivt, säger Peter Gerhardsson som menar att hon är en av seriens bästa mittbackar.

"En dröm"

Utvecklingen har gått fort för Emma Kullberg – i fjol spelade hon i elitettan och förde upp Kungsbacka till damallsvenskan. Men i vintras bytte hon en nykomling mot en annan och gick till Örebro.

Jag har haft det bra i Örebro och fått förtroende från tränarna och lagkamrater. Det känns som att jag har hittat min roll mer och mer, säger hon.

TT: Tänkte du imorse att du kan göra landslagsdebut i september?

Nej, det ska jag vara ärlig med. Det har alltid varit en dröm för mig sedan jag var liten och något man har siktat mot. Men man vet att det finns så många bra spelare och att konkurrensen är jättetuff. Så det är klart att jag tycker det ska bli så kul nu.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Robin Salomonsson/TT