Krockade med ko – hamnade i koma

Det var olyckan som kunde ha kostat honom livet. Men efter lång tid i koma vaknade Michael Morais – och nu spelar 26-åringen i Linköping.

27 maj 2019 07:00

– Det är ett spännande projekt och jag vill vara med om att ta klubben framåt och uppåt. Det känns som rätt plats för mig att vara på, säger han.

Michael Vinícius Silva de Morais ler.

Det gör han ofta.

Ingen tvekan att han meritmässigt är det allra vassaste namnet i hårdsatsande Citys internationella trupp som på söndagskvällen spelade toppmatch mot Sandviken i division 1-fotbollen. Brassen uppges ha ett marknadsvärde på flera miljoner och har bland annat gjort några år i Fluminense i högsta brasilianska ligan. Så sent som 2016 spelade Michael Morais för America Mineiro där han fanns med i 21 matcher och gjorde 13 mål.

Men strax senare tog både karriären och livet en oväntad och otäck vändning.

Med hjälp av tolken Claudio Bueno Sartori berättar han själv vad som hände när han tillsammans med vän var på väg i bil till Campinas för att skriva ett lukratitvt kontrakt med storklubben Ponte Preta – och en stor ko plötsligt rusade ut på vägen.

Det blev en ruskig smäll.

– Kon träffade bilen på min sida och vi kraschade. Det slutade med att jag hamnade på sjukhus och låg i koma.

Hur länge?

– I 42 dagar.

Oj.

– Ja, det var illa. På många sätt var det som en chock. Dels själva olyckan, men också karriärmässigt. Jag skulle skriva mitt bästa kontrakt, men nu blev det ingenting av någonting. När jag vaknade upp efter koman var jag som ett barn och fick lära mig allt igen. I början kunde jag inte röra mig. Det var en lång och tuff process, säger Michael Morais, som på grund av en efterföljande infektion blev kvar på sjukhuset i två och en halv månad.

Mot alla odds kom han tillbaka till fotbollen och tio månader senare var han på planen igen.

– Det var många som hjälpte mig och som fick mig att tro att jag skulle klara det. Jag är en person som ger aldrig upp och tänkte aldrig tanken att sluta. Det var illa, men nu mår jag bra.

Det blev inget spel alls under 2017, men via lägre divisioner i Brasilien och spel i Sydkorea har han nu hittat till svenska division 1 där han fick en drömstart med mål bara några minuter efter att ha blivit inbytt i första matchen. Brassen gör ett omtag i karriären med sikte på att nå större ligor igen, men pratar själv bara om City och framtiden i Linköping.

– Jag ser inte så långt framåt. Jag tänker på nästa träning, på nästa match, på att vi ska vinna serien. Då kommer bra saker att hända för mig också.

– Varför jag är här? Varför inte? Jag kände direkt att det var ett bra lag, ett lag som har chans att vinna serien. Det är en bra miljö att utvecklas i och det finns en bra plan för säsongen. Det är inte alltid som det finns förutsättningar att leva upp till dina mål, men det gör det här. Möjligheterna finns att gå upp i superettan, säger MichaelMorais.

Han är född och uppväxt i Sao Francisco de Sales i delstaten Minas Gerais, men lämnade tidigt hemmet för att satsa på fotbollen.

– Hemlängtan har jag nästan aldrig haft. Däremot saknar jag människor. Familj och vänner. Jag har en dotter hemma i Brasilien och det var länge sedan jag träffade henne. Jag hoppas att hon och min pappa ska kunna komma hit och hälsa på.

Han pratar mycket om sin pappa och vad han har betytt för hans karriär.

– Jag har nog aldrig drömt om att bli fotbollsspelare. Jag tror att saker händer naturligt och av en anledning. Att göra min pappa glad har alltid motiverat mig och jag vill göra honom lycklig.

Vad tycker din far om Linköping?

– Haha. Han vet inte så mycket om Sverige än så länge. Men jag är säker på att han kommer att älska det här också.

Michael Morais säger sig trivas med både livet och liret på östgötaslätten. Det kan tyckas som ett enormt steg mellan Copa Libertadores, som är sydamerikanska motsvarigheten till europeiska Champions league, och svenska tredjeligan, men Cityprofilen säger:

– Klart att det finns skillnader när det gäller intresse och taktik. Men fotboll är fotboll. Det handlar alltid om individer som kan göra skillnad inom systemet. Då kan stora saker hända.

Och det är just det som Michael Morais vill göra med Linköping City.

Fakta

Michael Morais

Ålder: 26.

Familj: Singel. Dotter hemma i Brasilien.

Bästa han spelat med: ”Jag måste säga Fred. Ronaldinho också, men vi spelade tillsammans under ganska kort tid. En underbar person. Han förtjänar allt som han upplevt.”

Intressen: Umgås och prata med vänner. Gillar barbequefester.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Bergsten