Kosovare en av idolerna i Svärtinge

Landslagsstjärnan manade på de unga tjejerna som tagit sig till Svärtinge.

15 augusti 2018 07:00

Regnet upphörde lagom till att de regerande mästarlaget Linköpings FC gästade Billbäcks Arena i Svärtinge, dit åtskilliga flicklag från Norrköpingstrakten tagit sig för att få många goda råd av guldtjejerna. Omkring hälften av spelarna från klubbens allsvenska- och F 19-trupp fanns på plats för att delta i träningen och svara på frågor på tisdagskvällen.

– Jag hade hört talas om LFC Night redan innan jag kom till klubben och tyckte även då att det var ett fantastiskt koncept. Jag är ganska säker på att det har effekt också då Östergötland är ett av få län där antalet flickspelare ökar. Att få träffa sina idoler så här är klockrent, säger Olof Unogård, ny tränare i LFC.

Konceptet LFC Night är inne på sitt fjärde år. Tidigare har länets flicklag bjudits in till Linköping Arena, men i år testar klubben även att ta sig ut till några andra orter i Östergötland – LFC Night On tour.

– Medan spelarna har hand om träningen, med olika stationer, håller jag och vår F 19-tränare, Carl Blomqvist, föreläsning för ledare från andra lag. Bland annat pratar vi om nya principer för uppvärmning, berättar Unogård.

Ute på planen var det fullt med unga flickor med olika klubbmärken på sina tröjor. Ungefär vid mittcirkeln höll Kosovare Asllani i en av övningarna där det just då mest var spelare från Åby IF i full fart.

– Kul att få träna med Kosovare. Jag visste vem hon var sen tidigare, säger tioåriga Åbyspelaren Nelly Milton i väntan på sin tur med bollarna.

Den mångåriga landslagsspelaren förklarade, visade och berömde det hon fick se.

– Vi har försvarat och anfallit i övningarna nu. Än har jag inte lärt mig så mycket nytt, men säkert när jag går härifrån sen, säger Nelly, som siktar på att bli "jättebra" i sin fotbollsframtid.

Lika bra som Asllani?

– Ja, eller nej förresten, bättre.

I så fall en bit över 100 A-landskamper och flera år som proffs. En tuff målsättning.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Rosander