Klart: Åby Oilers åker ur allsvenskan

För ett knappt år sedan jublade Åby Oilers över avancemanget till allsvenskan. På söndagen åkte man tillbaka ner i division 1 igen.

24 februari 2019 20:21

Det var en tung smäll redan på lördagen när Åby hade 4–2 borta mot Lagan med mindre än fem minuter kvar. Men tre snabba mål senare hade motståndet vänt till 5–4.

Tre poäng blev noll och därför behövde laget hjälp i de övriga matcherna på söndagen. Det fick man dock inte, både Karlstad IBF och Lillån vann över nedflyttningstrecket.

Det skiljer nu 13 poäng upp till säker mark med bara tolv kvar att spela om. Matematiskt omöjligt med andra ord och sejouren i allsvenskan blev bara ett år för klubben.

– Jag är såklart besviken. Framför allt på sättet vi åker ur på, där vi inte haft marginalerna med oss. De andra lagen vinner med uddamålet, vi har förlorat med uddamålet tre matcher i rad. Klart det är surt, vi har haft en tuff säsong men det hjälper inte att gråta, säger tränaren Magnus Bagge när allt blivit klart.

Det kommer förstås inte som en blixt från en klar himmel, läget har varit prekärt en tid men den här helgen blev det definitivt.

– Vi ska jobba vidare på den plan vi har och ska tillbaka till allsvenskan inom två år. Vi ska se till att behålla så stora delar av truppen vi kan och fortsätta satsa på våra lokala spelare. Vi vill vara regionens ledande lag. Det är klart att det är tråkigt att åka ur men det förändrar inte så mycket i hur vi vill jobba vidare, fortsätter Bagge.

Han kommer fortsätta som tränare och säger också att man kommer jobba in lite nya koncept när det handlar om träning och hur man ska jobba runt laget när man återigen ska börja om i division 1.

– Vi ska träna lite annorlunda, lite mer modernt. Och vi ska försöka tillföra kompetens. Nu har vi haft "Totte" (Torbjörn Johansson, matchcoach) till hjälp och vi ska se till att tillföra mer spetskompetens.

När han ska summera säsongen som varit är det inte helt enkelt. Åby Oilers, som gick upp efter en kvalseger i Värmdö förra våren, har ofta varit med i matcherna men sällan fått resultaten med sig.

– Det har varit stolpe-ut. Senast igår (mot Lagan), det var helt sanslöst.

Går det att hitta fler orsaker än stolpe-ut till att ni åker ur?

– Det är svårt, men vi har inte gjort tillräckligt mycket mål. Så är det. Vi har vänt och vridit på det, tagit in nya röster i båset, bytt taktik ... men det har inte hjälpt. Jag tycker i grund och botten att vi har kompetens nog för att spela i allsvenskan.

Nu får dock Åby Oilers påbörja en ny resa dit – den här tog slut efter bara en säsong även om fyra betydelselösa matcher nu återstår av säsongen.

Matchfakta

Lagan 5

Åby Oilers 4

Målen: 0–1 (8.47) Jonathan Pegler (Mathias Pettersson), 0–2 (12.03) Filip Lindberg (Fredrik Nordström), 1–2 (18.56) Filip Ekman (Isac Adolfsson), 1–3 (39.53) Andreas Nord-Bardun (Marcus Bohman), 2–3 (44.36) David Rydh (Pontus Carlsson), 2–4 (45.14) Marcus Bohman (Jonathan Pegler), 3–4 (56.23) David Wikingsson (Kristoffer Karlsson), 4–4 (58.01) Kristoffer Karlsson (Pontus Carlsson), 5–4 (59.18) Kristoffer Karlsson (Pontus Carlsson). Skott: 14–14.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Gustafson